Haber: Ali Vefa Yurdal

Gaziantep’in Karkamış ilçesinde koruma altına alınan Karkamış kaplumbağaları, kum ocağı tehdidi altında. Bölge halkı, Karkamış Barajı havzasında kaplumbağaların üreme ve yaşam alanıyla yan yana olan tesisin doğaya ve canlılara zarar verdiğini, ayrıca Gaziantep Valiliği'nin boşaltma talimatına rağmen faaliyetlerine devam ettiğini aktardı.

Elifoğlu Mahallesi’nde yaşayan Emekli Asker Süleyman Özaslan, sürece ilişkin, “Bir gün geldiler ve levhaları diktiler: 'Burada Fırat Kaplumbağası var, biz bu canlıları koruma altına alacağız' dediler. Aynı bölgede kum ocağı faaliyeti vardı. Kum ocağı kapanır diye bekledik, fakat 5 yıllık ruhsat süresi devam etti” ifadelerini kullandı. 

"KUM OCAĞININ FAALİYETLERİ DURDURULAMIYOR"

Canlıları koruma altına almak gibi bir proje varsa, faaliyetlerini sürdüren kum ocağının mevcut faaliyetlerinin durdurulması gerektiğini vurgulayan Özaslan, şöyle konuştu:

“Bu bölgede yaşanan değişiklikleri en iyi gözetleyen bizleriz. Bir gün geldiler levhaları diktiler: 'Burada Fırat Kaplumbağası var, biz bu canlıları koruma altına alacağız' dediler. Aynı bölgede kum ocağı faaliyeti vardı. Sanırım belli bir ruhsat süresi vardı. Hayvanları koruma altına almak gibi bir proje varsa, aynı bölgede kum ocağı faaliyeti de olmaması gerekiyor. Biz de şaşırıyoruz. Kendileriyle çelişiyorlar. 'Kaplumbağa koruma alanı' yazılı levhanın yanında, kaplumbağaların yuvalarını yok eden kum ocağı var. Valilik '15 gün içerisinde toparlanın' diye talimat veriyor, ama o 15 gün 1 yıla denk geliyor. Valilik ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi durumu biliyordur, ama faaliyette olan ocak kapatılamıyor.”

CHP İLÇE BAŞKANI POLAT: "GÖLE SAHİP ÇIKILMALI"

CHP Karkamış İlçe Başkanı Mehmet Polat ise, yetkililere çağrı yaparak, şunları kaydetti:

"İlçemiz sınırları, Fırat Nehri'nde yaşayan kaplumbağlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından koruma alanı ilan edildi. Ama koruma alanında kum ocağı vardı. Kum ocağı su ürünlerini ve balık türlerini yok ediyor. Birkaç yıldır bu konu gündemde düşmüyor. Valiliğin kapatma kararı olduğunu biliyoruz; lakin kum ocağı makinaları hala orda. Çevrede yaşayanlar oradan kum  çıkarıldığını ifade ediyorlar. Biz korunan alanının sıkı denetime tabi tutulmasını istiyoruz. Karkamış ve çevresi turizme açılmalıdır. Sayın yetkililer Karkamış Baraj Gölü'ne sahip çıkmalılar."

mehmetpolat1