Haber: Sabri Kırdar

TÜİK 2025 yılı Şubat ayında TÜFE’de bir önceki aya göre %2,27 bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) %39,05 artış gerçekleştiğini açıkladı.

Konuya dair açıklama yapan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Antalya Şube Başkanı Devrim Mol “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması” sonuçlarına göre ise, BES TÜFE de bir önceki aya göre %3,36 bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) %58,35 artış gerçekleşmiştir" dedi.

Hükümetin Kamu Emekçilerine ilk altı ay için reva gördüğü %6 (TİS) maaş artışı TÜİK’in hesaplamalarına göre 2025 yılı Ocak-Şubat (birikimli iki aylık) ayı TÜFE rakamı %7,42 ile -1,42 puan gerisinde kalmıştır diyen Devrim Mol açıklamasın devamında şunları belirtti;

Sendikamızın hesaplamalarına göre ise 2025 yılı ilk iki ayında (2025 yılı Ocak-Şubat birikimli iki aylık) emekçilerin enflasyonu %9,35 olmuştur.

Yani Kamu Emekçileri 2025 yılının daha ilk iki ayında ücretlerinde 3,35 puanlık enflasyon kaybına uğramıştır.

TÜİK 2025 yılı Şubat enflasyonunu %2,27 açıklarken Büro Emekçileri Sendikası (BES) tarafından açıklanan “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması” sonuçlarına göre %3,36 olmuştur.

2025 yılı Şubat ayında Sendikamız BES tarafından açıklanan “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması” sonuçlarına göre gıda enflasyonu %4,51 olmuştur.

Mazot gübre ve ilaç gibi girdi fiyatlarındaki fahiş artışlar bazı sebze ve meyve ürünlerinde mevsim gereği artışlar ile uygulanan yanlış tarım politikası uygulamaları fiyat artışına neden olmuştur. Aylık Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepetinde Gıda ve Alkolsüz İçecekler grubunun ağırlığının %54,09 olması nedeniyle BES TÜFE aylık gıda enflasyonun da artış devam etmektedir.

Sendikamız BES tarafından açıklanan Kamu Emekçilerinin Enflasyonu yıllık bazda ise; 2025 yılı Şubat ayında %39,05 olan TÜİK enflasyonun 19,30 puan üzerinde gerçekleşerek %58,35 olmuştur.

KAMU EMEKÇİSİNİ VE EMEKLİSİNİ SEFALETE İTEN TÜİK RAKAMLARININ TEMEL ALINDIĞI SÖZDE TOPLU SÖZLEŞMELERDİR.

Tablo ortadadır. Ülkede yaşanan gerçek enflasyonu tüm emekçiler, halkımız iliklerine kadar yaşamaya, gün geçtikçe yoksullaşmaya devam etmektedir. Bu koşullarda hiç kimsenin 7 milyon kamu emekçisini ve emekliye TÜİK’in sanal enflasyon rakamlarını gösterip “iki ayda şimdiden %1,42 enflasyon farkı doğdu” diyerek oylamaya hakkı yoktur.

7 milyon kamu emekçisini ve emeklisini sefalete iten zaten TÜİK rakamlarının temel alındığı sözde toplu sözleşmelerdir.

Tek çözüm Ağustos ayını beklemeden tüm kamu emekçilerinin, emeklilerin maaşlarını insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye çekmekten, evrensel sendikal normlara uygun grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu sözleşme sistemini hayata geçirmekten geçmektedir. 

Hangi sendikaya üye olursa olsun, ya da bir sendikaya olmasın, tüm kamu emekçilerini grevli toplu sözleşme hakkı, insanca yaşamaya yetecek bir maaş talebine sahip çıkmaya,  emeğin haklarını korumak için birlikte mücadele etmeye, “Gerçek Sendikacılığın Evinde” BES’te birleşmeye davet ediyoruz.