Haber:  Belgizar Abiri Şimşek

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremde büyük hasar alan Malatya’da Eski Köy Garajının bulunduğu yerde üç apartmanın enkazı hala yerde.

Malatya Valisi Hulusi Şahin, ilde ‘enkazların yüzde 99’u kalktı’ dedi ama tam olarak Vali’nin dediği olmadı.

Görünüm itibarıyla çevre esnafını beş ay aradan sonra her gün 6 Şubat’a götüren enkazlar kaldırılmayı bekliyor. Güne enkaz, moloz yığınıyla uyanan esnaflar Çevre Yolu üzerinde Eski Köy Garajı olarak bilinen mevkide bulunan enkazların bir an önce kaldırılmasını istiyor. Enkazlardan bir yandan koku yükselirken bir yanda toz etrafa salınıyor.

Cadde üzerinde bulunan enkazlar, hem esnafı hem de oradan geçen vatandaşlara her gün 6 Şubat’tı hatırlatıyor.

2-71

BEŞ AY GEÇTİ ANCAK HALA YERDELER...

6 Şubat’ta meydana gelen ikinci depremde, Sıtmapınar’ı girişinde, Eski Köy Garajı’nın arkasında bulunan Yalçın, Ceylan ve Mehmet Dayı Apartmanlarının bir kısmı depremden diğer kalan bölümleri ise iş makineleri tarafından yıkıldı. Söz konusu apartmanlardan yıkım sonrasında geriye kalan enkazlar hala orada bekliyor.

Demir toplayıcıları tarafından bir kısmı ayıklanan enkazlar kaldırılmayı bekliyor.

ENKAZ YIĞINLARI GİBİ ESNAFLAR DA UNUTULDU

Söz konusu mevkide esnaf olan Muzaffer Durmuş ise “Depremden sonra buralar yıkıldı. O gün bugündür ne gelen var ne giden, çok işlek bir cadde burası ama enkazlar, molozlar cadde kenarında duruyor. Diyecek bir şey yok. Esnafın halini soran bir yetkiliyi göremedik” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

3-57

VALİ YÜZDE 99’I KALKTI DEMİŞTİ AMA…

Enkaz kaldırma ve bina yıkım süreçlerinin devam ettiği Malatya’da geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Vali Hulusi Şahin, Malatya’da yüzde 99 oranında enkazların kaldırıldığını söylemişti. Eski Köy Garajı’ yanında bulunan 3 binanın hala depremden sonra 5 ay geçmesine rağmen kalmayan enkazı ise geriye kalan yüzde 1’in içine girdi.