HABER: ESRA TOKAT

Türkiye’de lüks tüketim ihtiyaçlarından alınan yüzde 18’lik vergi, kadın hijyen ürünlerine de uygulanıyor. Bunların içinde tampon, ped, menstrüal kaplar gibi pek çok ürün bulunuyor. Kadınlar bu noktada pedin lüks tüketim değil, temel ihtiyaç olduğunu belirterek bu oranın yüzde 1’e indirilmesini talep ediyor. Kadınların ped erişiminde yaşadıkları zorluklara dair konuşan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi avukat Ezgi Sağcan, "Bu sorun erkeklerin sorunu olsaydı çoktan çözülmüştü. Kadınlar olunca görmezden geliniyor" derken, Kampüs Cadıları'ndan Gizem Alica ise, "Regl ürünleri temel ihtiyaçtır" dedi.

PED ÜRÜNLERİNE GELEN ZAM YÜZDE 50'Yİ AŞTI

Ped ürünlerine gelen zamma baktığımızda bu oran yüzde 50’yi aşmış durumda. TÜİK verilerine göre ise Aralık 2020 ayında tanesi 0,66 TL olan hijyenik pedler, 2021 Aralık ayında 1,05 TL’ye yükseldi. 

KADIN HİJYEN ÜRÜNLERİNE ERİŞİMDE YAŞANAN ZORLUKLAR

Konuya ilişkin dokuz8TOPLUMSALCİNSİYET programında "Kadın hijyen ürünlerine ulaşımda yaşanan zorluklar" başlıklı bir yayın yapıldı. Yayında kadın hijyen ürünlerine gelen zamlar ve bu ürünlere erişimde yaşanan zorluklar Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi avukat Ezgi Sağcan ve Kampüs Cadıları'ndan Gizem Alica ile değerlendirildi. 

"SORUN ERKEKLERİN OLSAYDI ÇOKTAN ÇÖZÜLMÜŞTÜ"

Konuya ilişkin konuşan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi avukat Ezgi Sağcan, "Bu sorun erkeklerin sorunu olsaydı çoktan çözülmüştü. Kadınlar olunca görmezden geliniyor" diyerek ped fiyatlarındaki artışa tepki gösterdi.

"SAĞLIK SORUNLARINI BERABERİNDE GETİRİYOR"

Kampüs Cadıları'ndan Gizem Alica ise, "Kadınların pede ulaşmasında çok ciddi sorunlar var. Bu da birçok sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor" dedi.

"SAĞLIK BAKANLIĞI VE TİCARET BAKANLIĞI'NA DİLEKÇE GÖNDERİYORUZ"

CİMER yoluyla Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'na hijyenik pedlerin acilen ücretsiz olması gerektiğiyle ilgili taleplerini ilettiklerini kaydeden av. Sağcan, "Herkes için yaşam zor ancak kadınlar için çok daha zor. Regl olan bir anne ve iki kızını düşünün, piyasadaki fiyata göre gider yaklaşık 170 TL'dir. Hijyenik pedler ücretsiz olmalıdır. Aslında bütün temel ihtiyaç maddeleri de ücretsiz olmalıdır ideal bir dünyada" ifadelerini kullandı.

"REGL ÜRÜNLERİ TEMEL İHTİYAÇ"

Var olan ekonomik krizden kadınların çok daha fazla etkilendiğinin altını çizen Alica ise, "Derinleşen bir kadın yoksulluğu var. Aynı zamanda kadınların özgül problemleri de var her ay regl olmak gibi. Ancak bu bir zorunlu durum ve regl ürünleri de temel bir ihtiyaç bu yüzden de ücretsiz olmalı" ifadelerine yer verdi.

"KADINLAR DAHA UCUZ VE KALİTESİZ ÜRÜNLER KULLANMAK ZORUNDA KALIYOR"

Derin Yoksulluk ağının araştırmasına göre kadınların yüzde 82’sinin menstrüel dönemde pedlere ulaşamadığına dair de değerlendirmede bulunan Alica, "Pedlerin pahalı olması nedeniyle kadınlar olarak daha ucuz ve kalitesiz ürünler kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu da kadınlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor" dedi.

"HER GÜN DAHA GERİ TALEPLER İÇİN MÜCADELE ETMEK ZORUNDA KALIYORUZ"

"Yakın zamanda kadınların regl olmasının konuşulabilir bir konu, ne kadar doğal ve kadınlar açısından sağlıklı bir süreç olduğunu insanlara anlatmaya çalışırken bugün geldiğimiz noktada kadınlar bu ürünlere bile ulaşamıyor" diyen avukat Sağcan ise "Marketlerde siyah poşetler verilmemesi için mücadele ederken bugün ped almak için mücadele ediyoruz. Ne yazık ki her gün daha geri talepler için mücadele etmek zorunda kalıyoruz Türkiye'de" dedi.

"MÜCADELEMİZ SAYESİNDE KENT ÜNİVERSİTESİ'NDE TUVALETLERE PED KONULUYOR"

Kadınların ve kız çocuklarının ailede regl olduklarını gizlediklerini ve bu süreci gizli saklı yaşadıklarını belirten Alica ise, "Bizler de kampüslerde regl ürünlerine ulaşamayanlar için ped dayanışma kutuları ile ulaşılabilir hale gelmesi için de mücadele ediyoruz. Bu mücadelemiz sonucunda Kent Üniversitesi tuvaletlere ücretsiz pedler bırakmaya başladı. Küçükçekmece Belediyesi ücretsiz ped dağıtmaya başladı. Bu yüzden asla mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

"DESTEK VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ"

Avukat Sağcan ise konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

"Sosyal bir devlet olarak bu konuya devlet müdahale etmek zorunda. Nasıl pandemide maskelere tavan fiyat koydu, pedlere de bu noktada bir uygulama yapabilir. Bütün kamuoyunu Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak hazırladığımız "Hijyenik pedler ücretsiz olmalı" dilekçemize destek vermeye çağırıyoruz."