Alsancak’taki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen Alevi yurttaşlar, 45 yıl önce Kahramanmaraş’ta bulunan Alevi yurttaşların katledilmesine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan Alevi Bektaşi Federasyonu Ege Bölge Temsilcisi Gülbahar Kaplan, Devletin 45 yıl önce Alevileri karşı suç işlediğini belirtti. Kaplan, "Tüm Alevi katliamlarında olduğu gibi uzun süren hazırlıkların ardından, o gün de camilerden anonslar yapılarak Aleviler hedef alınmıştır. Önceden hazırlanmış silahlar, baltalar, benzin bidonları katil sürüsüne dağıtılmış ve kentte Alevi katliamı başlatılmıştır. Bu katliamda tıpkı diğer Alevi katliamları gibi devletin gözetiminde bir müdahalede bulunmayarak katliama ortak olmuştur. Maraş’ta yaşlı, genç, çocuk yüzlerce insan sadece Alevi oldukları için hunharca katledildi. Evler yakılırken canını kurtarmaya çalışan insanlar baltalarla öldürüldü” ifadelerini kullandı.

KİN DUYMAK HANGİ İNANCIN ÜRÜNÜ

İzmir'de bulunan Alevi yurttaşlar ile 23 Aralık'ta katledilen yurttaşları anmak için Maraş'ta gideceklerini söyleyen Kaplan, Katliam sırasında ülkücülerin 'Allah için savaşa' şiarını hatırlattı. Katliamın devlet gözetiminde yapıldığını vurgulayan Kaplan,
“Alevilere bu kadar düşman olmak, kin duymak hangi aklın ve inancın ürünüdür. Yıllarca komşuluk yaptıkları insanları, çocukları vahşide katletmek hangi vicdana sığar. 90 yaşındaki bir kadını işkenceyle katletmek hangi ahlakın ifadesidir. Alevilere kin nefret duyanlar, nasıl bir psikoloji içindedir. Biz biliyoruz ve onun için örgütleniyor, demokrasi, eşitlik, özgürlük ve laiklik için biz aleviler, her türden tekçiliğe ve ırkçılığa karşı 73 millete bir nazarla bakmaya devam edeceğiz.
 

23 ARALIK'TA MARAŞ'TA OLACAĞIZ
 Her türlü gericiliğe karşı Aleviler olarak laikliği savunacaklarını vurgulayan Kaplan, "Başta Alevi katliamları olmak üzere hiçbir katliamı unutmadık, unutturmayacağız. 23 Aralık Cumartesi günü Maraş’ta olacağız.” dedi.


Dokuz8 Haber / Ertürk Yılmaz