Bölgede sismik aktivitenin arttığı ve magma tünelinin boyutunun önemli ölçüde büyüdüğü tespit edildi.

Magma tüneli, kuzeyde Kalfellsheidi'den başlayıp Grindavik'in batısına ve güneybatı yönünde denize doğru uzanmaktadır. Magma tüneli yaklaşık 15 kilometre uzunluğundadır ve magma en sığ olduğu yerde yaklaşık 800 metre derinliktedir.

İzlanda Cumhurbaşkanı Gudni Johannesson, Grindavik kasabasının tahliye edildiğini ve bölgede acil durum ilan edildiğini duyurdu. Johannesson, yaptığı açıklamada, "Sismik hareketlilik nedeniyle Reykjanes yarımadasında acil durum ilan edilmiştir. Grindavik kasabası başarılı bir şekilde tahliye edilmiştir. İzlanda'da doğanın güçlerini biliyoruz. En iyisini umuyoruz ancak tüm olasılıklara karşı hazırlıklıyız" dedi.

PATLAMA OLASILIĞI YÜKSEK

İzlanda Meteoroloji Ofisi'nden yapılan açıklamada, elde edilen verilerin magma tünelinin boyutunun önemli olduğunu ve magmanın yüzeye yaklaştığını gösterdiği belirtildi. Açıklamada, "Veriler yaklaşık 12 saatlik uydu verilerine dayandığına dikkat edilmelidir, bu nedenle magmanın yüzeye 800 metreden daha yakın hareket ettiği varsayılmalıdır. Ayrıca magmanın okyanus tabanında ortaya çıkma ihtimali de yüksektir" denildi.

Açıklamada, patlama olasılığının yüksek olduğu ve bölge sakinlerinin dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı.