İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Sudan’daki silahlı çatışmalardan derin endişe duyduğunu belirterek, çatışmaların bir an önce durdurulması çağrısında bulundu.

Tajani, yaptığı yazılı açıklamada, Sudan’da dün başlayan askeri çatışmaların, Japonya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen G7 Dışişleri Bakanları toplantısının gündemine geldiğini dile getirerek, "İtalyan hükümeti, Hartum’da ve Sudan’ın farklı kesimlerinde düzenli ordu birlikleri ile paramiliter gruplar arasındaki silahlı çatışmaların sürmesinden derin endişe duyuyor." ifadesini kullandı.

İtalya’nın talebi doğrultusunda G7 Dışişleri Bakanları toplantısında Afrika üzerine bir oturum planlandığını aktaran Tajani, şunları kaydetti:

"Mevkidaşlarımla Tunus'u konuşmayı düşünüyorum ama bugün G7 bakanlarıyla beraber, Sudan Silahlı Kuvvetleri ve Hızlı Destek Kuvvetleri komutanlarına, şu anda onlarca kişinin ölümüne, yüzlerce kişinin yaralanmasına yol açan çatışmayı derhal durdurmaları çağrısında bulunuyorum."

Tajani, Sudan'da acil bir ateşkesin sağlanmasının ve müzakerelerin yeniden başlayıp, kapsayıcı siyasi bir anlaşma çerçevesinde oluşturulacak bir geçiş hükümetinin ülkeyi demokratik seçimlere götürebileceğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tajani, Hartum'daki İtalyan büyükelçiliğinin faal durumda olduğunu ve evlerinde kalmaya davet ettikleri İtalyan vatandaşlarının durumunu da izlediklerini ifade etti.

- Sudan'da ordu ile HDK arasında çatışma

Sudan'ın başkenti Hartum ve çeşitli şehirlerinde, dün sabah Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

Ordu ile HDK arasında HDK'nin tamamen orduya katılmasını öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, iki güç arasında sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Ülkedeki çatışmalarda 56 sivilin öldüğü, aralarında askerlerin de bulunduğu 595 kişinin yaralandığı bildirilmişti.