İsviçre, eşcinsel hakları aktivistlerinin yürüttüğü kampanyaların ardından "eşcinsel çiftlerin evlenip çocuk evlat edinmelerine izin verilip verilmeyeceği" konusunda referanduma gidiyor. Son anketlere göre, halkın yüzde 63'ü eşcinsel evlilikten yana iken, yüzde 35'i buna karşı oy kullanmayı planlıyor. Bir başka ankete göre ise ülkenin Fransızca konuşulan bölgesinden yüzde 66, ardından Almanca konuşulan bölgesinden yüzde 64 ve İtalyanca konuşulan bölgelerden yüzde 58 oranında eşcinsellerin evlenip evlat edinmelerine destek oyu çıkması bekleniyor.

HALK YASAYI VETO EDEBİLİYOR

İsviçre'deki yasalara göre, bir yasanın resmi olarak yayınlanmasından sonraki 100 gün içinde 50 bin geçerli imza toplanması halinde parlamento kararları referandum yoluyla veto edilebiliyor. Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada "eşcinsellerin evlat edinmelerini engelleyen yasayı eleştirenler" 61 bin 247 imza topladığı ve gereken sayıya ulaştığı açıklanmıştı. 

SPERM BAĞIŞIYLA ÇOCUK SAHİBİ OLMALARI DA MÜMKÜN

Referandumda onay çıkması halinde, hem erkek hem de kadın eşcinsel çiftler, kendileriyle akraba olmayan çocukları heteroseksüel çiftlerle aynı şekilde evlat edinebilecek. Evli lezbiyen çiftlerin isterlerse sperm bağışı yoluyla çocuk sahibi olmalarına da izin verilecek. Herkes için Evlilik Komitesi Antonia Hauswirth, sperm bağışından doğan çocuklara doğumdan itibaren iki ebeveyn ve böylece daha iyi yasal koruma sağlanacağını söyledi