İzmir’in Kuşadası ilçesinde yaşayan 12 yaşındaki Didem (güvenliği nedeniyle haberde ismi değiştirildi), 2020 yılında iki erkek tarafından cinsel istismara maruz bırakıldı.

İstismarı kimseye anlatamayan çocuk, intihar girişiminde bulundu. Hastaneye kaldırılan Didem ertesi gün polis ifadesinde kendisine cinsel istismarda bulunulduğunu, uyuşturucu madde verildiğini anlattı ve erkeklerin ismini verdi.

Kısa Dalga’dan Hale Gönültaş’ın haberine göre yapılan muayenenin ardından istismar raporlandı ve mahkeme kayıtlarına da ‘adeta işkence’ ifadesi ile geçti. Ayrıca istismar anlarının kameraya alındığı belirlendi.

17 ve 18 yaşındaki fail erkekler gözaltına alınıp, tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edildi. Lakin mahkeme tutuksuz yargılanmalarına karar verdi.

Sanıklar, Söke İkinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son davada beraat etti. Karar, İstinaf Mahkemesi’ne taşındı.

‘Koruma kararı’ korumadı

İstismarcıların serbest bırakılmasının ardından psikolojik olarak zor günler yaşayan Didem hakkında, İl Sosyal Hizmetler’in başvurusu üzerine savcılık kararıyla ‘koruma kararı’ verildi.

Didem, Şubat 2022 tarihinde annesi ve kendisinin karşı çıkmasına karşın ‘güvenliği gerekçesiyle’ Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Manisa Çocuk Yurdu’na yerleştirildi.

Nisan ayının ortalarında Didem bir öğle sonrası 4 arkadaşı ile birlikte yurttan kaçtı.

Yurt yönetimi polise ve Didem’in annesine haber verdi ancak yapılan aramalarda çocuk bulunamadı. Didem 1,5 ay sonra annesini arayarak, “Manisa sokaklarında yurtta büyüyen bir abla ile tanıştığını, kendisini evine götürdüğünü ve onun yanında kaldığını” söyledi.

Anne kızının aradığı numarayı hemen Manisa Emniyet’ine bildirdi ve numaranın Manisa’da bir kamu kuruluşunda çalışan ‘Mira’ takma adıyla tanınan bir kadın olduğu belirlendi.

Bunun üzerine Mira, Didem’i evden gönderdi ve sokakta polisler tarafından bulunan çocuk, yeniden Manisa Çocuk Yurdu’na götürüldü.

Didem, 15 gün sonra yeniden yurttan kaçtı. Annesi, kızının daha önce yurttan kaçtığı sırada Mira isimli kadına ait olan numarayı aradı. Mira, Didem’in yanında olduğunu söyledi.

Kadın kızı ile telefonda konuşmak istediğini belirtti ancak Mira bunun mümkün olmadığını çünkü kızının konuşabilecek durumda olmadığını ifade etti.

Aralarındaki tartışmanın ardından kadın, Mira’ya “Manisa emniyetine, 14 yaşında kayıp kız çocuğunu evinde tuttuğu için hemen şikayette” bulunacağını söyledi. Mira, kadına Didem’in izinsiz çekilen fotoğraflarını gönderdi. Fotoğrafta Didem baygındır ve başucunda bir de silah vardı.

Kadın emniyete giderek durumu anlattı ancak polis, bu fotoğrafların eve baskın yapmak için yeterli olmadığını söyledi ve ekledi: “Didem’in yerini biliyoruz ancak uyuşturucu madde satan kişiye operasyon düzenlemek için bekliyoruz, Didem’i de o baskın sırasında alacağız.”

‘Sahte kimlikle pavyonda çalıştırıldı’

Didem akşamında yine polis tarafından sokakta bulundu ve yurda götürüldü. Ancak Didem 1 hafta sonra yeniden yurttan kaçtı. Annesi, kızının pavyonlarda çalıştırıldığını öğrendiğini söyledi. Kadın, polislere “Pavyoncular kızıma sahte kimlik hazırlamış. Yaşı büyütülmüş. Pavyonlarda çalıştırılmış” dedi. Ancak Didem yine ‘bulunamaz’.

Eylül ayında Didem’i Kuşadası’na götüren 3 erkek, annesini arayarak çocuğu bıraktıkları yeri haber verdi. Kadın verilen adrese gittiğinde kızının fiziksel olarak şiddete maruz kaldığını ve baygın halde olduğunu gördü.

Uyuşturucuya bağımlı hale gelen Didem, hastaneye yatırılarak tedavi altına alındı. Didem, tedavisi devam ederken, doktorların itirazlarına rağmen Çocuk Esirgeme Kurumu’na götürülmek istendi.

Didem bu kez İzmir Çiğli’deki yurda götürüldü. Çocuk, 2 Aralık Salı günü sabah saatlerinde psikiyatrist görüşmesi ve tetkikleri için sosyal hizmetlere ait resmi bir araçla, yanında bir görevliyle Çiğli’den Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne götürüldü.

Hastane dönüşü araç Çiğli’de kırmızı ışıkta durduğunda Didem kapıyı açıp, kaçtı.

Didem’den o günden bu yana haber alınamıyor.