Sıcak hava dalgasının hüküm sürdüğü İstanbul’da hava sıcaklığı günlerdir 30 derecenin üstünde seyrediyor. Artan nem oranıyla birlikte boğucu bir havanın hakım olduğu megakentte bu geceden itibaren nem oranının yüzde 96’yı görmesi bekleniyor. Hava Forum haberi “İstanbul'da bu gece nem oranının yüzde 96 seviyesine kadar çıkması tahmin ediliyor.” İfadeleriyle duyurdu.

NEMİN FAZLA OLDUĞU ANLARDA NE YAPMALISINIZ?

Uzmanlar yüksek nem oranında karşı alınması gereken önlemleri madde madde sıraladı.

  • Çok sıcak havalarda, özellikle güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde, özellikle kalp damar, beyin ve ciltte ilgili rahatsızlıklar sık görülmektedir. Özellikle tansiyon ve kalp hastası, diyabet ve kilo fazlası olanlar mümkünse öğle saatleri dışında diğer zamanlarda dışarıda bulunmalıdır.
  • Güneşin ultraviyole ışınlarının yararı yanında, deri üzerindeki lekelerden, deri yaşlanması, hatta kanserlerine varıncaya kadar zararlarından daha az etkilenmek için yüksek korumalı güneş kremi mutlaka kullanılmalıdır.
  • Çok uzun süren ağır spordan kaçınılmalıdır. Spor için mümkünse akşam saatleri tercih edilmelidir.
  • Kıyafetlerin sağlıklı olmasına, terleme yapmayacak veya teri emecek pamuklu ve açık renkli, rahat olmasına özen gösterilmeli, sentetik (naylon) oranı yüksek gömlek, pantolon, çorap, iç çamaşırından kaçınılmalıdır.
  • Aşırı sıcaklarla birlikte uyku düzenin de bozulmaması için yatağa girmeden önce ılık suyla bir duş alınmalıdır.
  • Güneşin gözlere verdiği zararlı etkileri azaltmak için güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

Gün içerisinde aşırı terleme varsa duş alınarak serinlenmelidir.

Klimalara dikkat etmek, tam başımıza soğuk havanın gelmemesi için, havalandırma panelinin yönünü çevirmek, gerekirse kapatmak gerekir. Klimaların derecesi iyi ayarlanmalı, klimalar açık şekilde uyumamaya özen gösterilmelidir

Terleme ile sıvı kaybını telafi için, çay, su, soda, ayran gibi şekersiz ve asitsiz içecekler tercih edilmelidir.