İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre; İstanbul Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, 'göçmen kaçakçılığı' ve 'resmî belgede sahtecilik' suçlarıyla ilgili yürütülen çalışmalarda; bir suç şebekesi belirledi. Polis ekiplerinin takibe aldığı şebekenin, sahte pasaport ve sahte vize yaparak Türkiye'de bulunan yabancı uyruklu kişilerin yasa dışı yollarla yurt dışına kaçmalarını sağladığı anlaşıldı. 

ŞEBEKENİN YURT DIŞINDA DA MÜŞTERİLERİ BULUNDUĞU SAPTANDI

Yaklaşık bir ay süren fiziki takip sonucu, şüphelilerin yurt dışında da müşterileri olduğu tespit edildi. İddiaya göre, şebeke üyeleri sosyal medya uygulamalarında yer alan bazı gruplar üzerinden farklı ülkelerdeki müşterileri buluyordu. Özellikle Avrupa’ya gitmek isteyen kişilerle irtibata giriyordu. Gerçeğinden ayırt edilmeyecek sahte belge isteyen kişilerle anlaşma sağlanınca belgeler hazırlanıyordu. Şüpheliler, bazen de gerçek belge kullandığını öne sürüyordu. İstenen pasaport ya da vize hazırlanınca, mor ışık altında görüntüsü çekilerek, müşteriye gönderiliyordu. Yapılan sunumda belgeler gerçek gibi gösteriliyordu. Ödemenin ardından pasaport ve vize kargo ile yurt dışındaki adreslere gönderiliyordu. Şebeke üyelerinin istenilen ülkeye göre farklı fiyat tarifesi uyguladığı da öğrenildi. Gelişmiş ülkeler talep edildikçe fiyat artışı yaptıkları öğrenilen şebekenin tarifesinin 200 ila 500 dolar arası olduğu belirtildi. 

ÇOK SAYIDA PASAPORT VE KİMLİK BULUNDU

Yapılan araştırmaların ardından 20 Ekim’de şüphelilere yönelik operasyon düzenlendi. Baskında 4 şüpheli yakalandı. Aramalarda, 135’i sahte olduğu tahmin edilen 27’si gerçek, 38’i kimlik bilgisi boş 200 pasaport ele geçirildi. Ayrıca aramalarda, 381 kimlik kartı, 242 kimlik bilgisi yazılı pasaport yaprağı, sahte pasaport yapımında kullanılacağı düşünülen farklı ülkelere ait 101 bin 130 pasaport yaprağı, sahte pasaport yapımında kullanılmaya hazır 4 bin 944 adet pasaport kapağı, 21 vize yaprağı, 634 adet farklı ülkelere ait hologram, sahte pasaport yapımında kullanılan 26 alüminyum baskı levhası, 3 boyutlu milimetrik lazer cihazı ve çok sayıda malzeme bulundu.

ELE GEÇİRİLEN MALZEMELER SERGİLENDİ, PARAYA EL KONULDU

Operasyonda ele geçen tüm malzemeler bugün İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Yerleşkesi'nde sergilenirken, operasyonda 13 bin 500 dolar, 6 bin 50 euro ve 5 bin lira paraya el konuldu.

Öte yandan, yakalanan 4 şüpheli emniyetteki işlemlerin ardından sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.