Prim günü ve sigortalılık süresini dolduran ancak Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak adlandırılan yaklaşık 2,2 milyonluk kesime de yaş koşulu aranmaksızın emekli olma imkanı tanınacağı açıklandı. Dünkü açıklamanın ardından eksik süreleri borçlanmak isteyen vatandaşlar, sabah saatlerinden itibaren İstanbul’da da Şişli ve Bağcılar'daki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binalarının önüne giderek uzun kuyruklar oluşturdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün gece milyonlarca insanın beklediği EYT ile ilgili son açıklamayı yaparken yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin bundan yararlanacağını duyurdu.

Henüz TBMM’den görüşülen bir kanun olmasa da EYT düzenlemesinin açıklanmasının ardından sabahın erken saatlerinden itibaren vatandaşlar, eksik günlerini tamamlamak ya da ilk sigortalılık süresini geriye çekebilmek amacıyla borçlanma işlemi yapmak için SGK binaları önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Şişli'deki ve Bağcılardaki SGK binası önünde de sabahın erken saatlerinden itibaren yoğunluk yaşanırken bazı SGM’lerde sistem çöktü.

İŞLEMLER İÇİN SGK BİNALARINA GİTMEYE GEREK YOK

Birçok vatandaşın SGK binaları önüne gitmesi üzerine SGK, konuya ilişkin sosyal medya hesabından duyuru yaptı. Yapılan paylaşımda e-Devlet'e giriş yapılarak borçlanmaların yapılabileceği, sonrasında da emeklilik için başvurunun yapılabileceği duyuruldu. Henüz EYT düzenlemesi netleşmediği için emeklilik başvurusu yapılmasa da borçlanmalar e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. 

1 OCAK'TAN SONRA BORÇLANMA MİKTARI ZAMLANMIŞ OLACAK

1 Ocak 2023 tarihinden önce e-Devlet üzerinden borçlanmasını gerçekleştirenler, yüzde 122,93 oranında belirlenen yeniden değerleme oranı zammından etkilenmeyeceği için daha avantajlı oluyor.