İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bisiklet kullanımını ve bisikletli ulaşımı desteklemek için yeni bir proje başlattı. European Institute of Innovation and Technology (EIT) işbirliği ile yürütülen “Bicification” projesi, Estonya’nın Talinn ve Portekiz’in Braga kentleriyle birlikte yürütülecek. Proje kapsamında 500 İstanbulluya günlük bisiklet kullanımı karşılığı 1 Euro’ya kadar ödeme yapılacak, kilometre bazında ödüller dağıtılacak.

İBB Akıllı Şehir Müdürlüğü ile Ulaşım Planlama Müdürlüğü tarafından “Bicification” projesi için pedaller 13 Haziran’da çevrilmeye başlanacak. Alınan başvurular arasından seçilen 500 bisiklet kulllanıcısı kullanımlarına bağlı olarak günde 1 Euro’ya, ayda 28 Euro’ya kadar para ödülü kazanabilecek. Kullanıcıların proje kapsamında evden okula ya da evden işe seyahatleri için kilometre başına 0,25 Euro, genel şehir içi seyahatleri için ise 0,07 Euro kazanacak. Kazanılan paralar İstanbulkart’a yüklenecek ve bu kartın kullanılabildiği tüm yerel mağazalarda geçerli olacak.

bicification 2

PIN BIKE KİTLERİ DAĞITILIYOR

Eylülün ilk haftasına kadar sürecek proje kapsamında Pin Bike kitleri kullanıcılara dağıtımına kentteki farklı noktalarda başlandı. Bicification projesi için hazırlanan Pin Bike kitleri, telefon tutucu, çıkartmalar, stop ışığı aksesuarların yanında kilometre ölçümü yapacak GPS cihazları içeriyor. Bisiklete takılacak bu cihaz, akıllı telefonlar aracılığıyla kullanılacak ve bisiklet kullanımına dair önemli veriler oluşturacak.

13 HAZİRAN’DA PEDALLAR DÖNÜYOR

Daha önce 6 Haziran olarak açıklanan projenin başlangıç tarihi uygulamanın testlerinin uzaması nedeniyle 13 Haziran'a ertelendi. Bu tarihten itibaren uygulamayı akıllı telefonlarına indiren ve sisteme kayıt olan kullanıcılar için kilometre sayma işlemi başlayacak.