İsrail ve Lübnan'ın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) büyükelçilerinin, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları ve bölgedeki askeri hareketlilik sürerken bugün Washington’da bir araya geleceği bildirildi. Diplomatik ilişkileri bulunmayan iki ülkenin temsilcileri, son olarak geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler (BM) şemsiyesi altında bir görüşme gerçekleştirmişti.
GÖRÜŞMENİN GÜNDEMİ VE TARAFLARIN TUTUMU
Lübnan ve İsrail temsilcileri arasında gerçekleştirilecek görüşmelere ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun da katılım sağlaması bekleniyor. Söz konusu diplomatik temaslar, ABD ile İran arasında Pakistan’da yürütülen ancak herhangi bir sonuç elde edilemeyen müzakerelerin hemen ardından gerçekleşiyor. Bugünkü toplantıda büyükelçilerin, İsrail ile Lübnan arasında daha üst düzey doğrudan görüşmelerin başlatılması için gerekli diplomatik zeminin oluşturulması konusunu ele alması öngörülüyor.
Müzakere sürecinde Lübnan tarafı, öncelikli olarak İsrail ile Hizbullah arasındaki süregiden çatışmaların durdurulması için bir ateşkes mutabakatı sağlanmasını hedeflediğini belirtti. Buna karşılık İsrail yönetimi, İran destekli Hizbullah’ın tamamen silahsızlandırılmasını şart koşarak ateşkes seçeneğine yönelik kapıyı kapalı tuttuğunu ifade etti. Hizbullah kanadı ise bu müzakere sürecini tanımadığını ve varılacak herhangi bir olası anlaşmaya uymayacağını kaydetti.
Diplomatik bağları bulunmayan iki komşu ülkenin temsilcileri, geçen yıl Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNIFIL) karargâhında, BM gözetiminde ve sınırlı bir gündem çerçevesinde yapılan görüşmelerde de bir araya gelmişti. İsrail’in 2 Mart tarihinden bu yana Lübnan’a yönelik sürdürdüğü askeri saldırılar nedeniyle bir milyondan fazla kişinin yerinden edildiği, aralarında yüzlerce kadın, çocuk ve sağlık çalışanının da bulunduğu 2 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği vurgulandı.





