İsrail Ordusu ve iç istihbarat servisi Şin Bet, Hamas’ın İran’ın yönlendirmesiyle Türkiye’de gizli bir para transfer ağı işlettiğini iddia etti. Ordu Sözcüsü Avichay Adraee’nin sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “İSK ve Şin Bet, Türkiye’de İran’ın emriyle Hamas tarafından işletilen gizli bir döviz transfer şebekesini ifşa etti” ifadeleri kullanıldı.
Belgelerle ifşa edildiği iddia edildi
İsrail Ordusu, Hamas’a ait olduğu belirtilen belgelerin, örgütün Türkiye’de yaşayan Gazze kökenli kişiler üzerinden geniş çaplı bir para transfer ağı işlettiğini gösterdiğini öne sürdü. Açıklamada, söz konusu ağın Türkiye’nin finansal altyapısını “terör amaçlı kullandığı” iddia edildi.
Paylaşıma göre, Gazze’den sürgün edilmiş kişiler tarafından yönetilen bu ağın, İran yönetimiyle “tam iş birliği içinde” hareket ettiği, yüz milyonlarca doların Hamas ve örgütün üst düzey yöneticilerine aktarıldığı tespit edildi.
Türkiye’nin merkezinde ekonomik faaliyet iddiası
İsrail’in açıklamasında, İran kaynaklı paraların Türkiye’de toplandığı, depolandığı ve Hamas’a aktarıldığı ileri sürüldü. Şu ana kadar belgelenen para transferi tutarlarının “yalnızca küçük bir bölüm” olduğu, bunların yüz binlerce dolara ulaştığı belirtildi.
İsrail ordusu ve Şin Bet, İran güdümlü para transfer ağı içinde faaliyet gösterdiği belirtilen üç Gazze kökenli kişinin kimliğini açıkladı. Bu isimler arasında, Tamer Hasan, Halil Farawneh ve Farid Ebu Dayir olduğu belirtildi.
Buna göre, Tamer Hasan'ın Türkiye’de Hamas’ın maliye biriminde üst düzey bir yetkili olduğu ve Halil el-Hayya’ya bağlı çalıştığı iddia ediliyor. Halil Farawneh ise ağa bağlı döviz aracılarından biri. Farid Ebu Dayir de para transfer ağında görev aldığı belirtilen diğer isim.
“Gazze dışında da yeniden yapılanma çabası” iddiası
Adraee’nin paylaşımında, Hamas’ın İran’ın desteği ve teşvikiyle, Gazze’de yaşanan yıkımın ardından İsrail’e yönelik faaliyetlerini sürdürmeye ve kapasitesini Gazze dışında yeniden inşa etmeye çalıştığı savunuldu.
Uyarı çağrısı
İsrail Ordusu ve Şin Bet, söz konusu para transfer ağı ve Hamas’ın ekonomik birimleriyle “her türlü ilişki veya alışveriş kurulmasına karşı” uyarıda bulundu.
Ankara'dan iddialara ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.





