İsrail Kanal 12 televizyonunun haberine göre, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze’yi savaştan sonra 'kontrol altına alacaklarını' söyledi ancak konuya ilişkin daha fazla ayrıntılı bilgi vermedi. Gazze’ye uygulanan yoğun saldırılara işaret eden Bezalel Smotrich, Gazze’ye akaryakıt girişine her ne şekilde olursa olsun izin verilmeyeceğini kaydetti.

Gazze’deki hükûmet, 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye hiç yakıt girişi olmadığını, sağlık sisteminin sürdürülebilirliği için acil yakıt tedariki gerektiğini duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İsrail’in saldırıları sıkılaştırdığı Gazze’ye yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını ve insanların ölebileceği uyarısını yapmıştı.

İsrail ordusu ve Başbakan Benyamin Netanyahu, uluslararası toplumun ablukanın sıkılaştırıldığı Gazze Şeridi’ne yakıt tedarik edilmesine ilişkin çağrılarına rağmen daha önce de “Gazze’ye yakıt girişine izin verilmeyeceğini” açıklamıştı.

GAZZE'DE SON DURUM

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarda 3 bin 900'ü çocuk, 2 bin 509’u kadın olmak üzere 9 bin 500 Filistinli öldürüldü, en az 24 bin kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 144 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi'ni, Nasr Çocuk Hastanesi'ni, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 25’e yükselirken, Kassam Tugayları'nın elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri öldü.