İsrail ile Hamas arasında çatışmalara "insani ara" verilmesi mutabakatı kapsamında abluka altındaki Gazze Şeridi'ne gaz ve yakıt taşıyan 7 tırın daha ulaştığı bildirildi.

Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın Medya Direktörü Vail Ebu Muhsin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "insani ara" süreci kapsamında bölgeye ulaşan yardımlarla ilgili bilgi verdi.

Gazze'ye gaz ve yakıt taşıyan 7 tırın giriş yaptığını belirten Ebu Muhsin, yardım tırlarının geri kalanının henüz bölgeye girmediğini aktardı.

Ebu Muhsin, bunun nedeninin, İsrail ordusunun engelleri, yardımların girişinin aksaması ve birikmesi olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin detay vermeyen Ebu Muhsin, Gazze Şeridi'ne insani yardım taşıyan 200 tırın girmesinin planlandığını kaydetti.

- İsrail, Gazze Şeridi'ndeki evlerin yüzde 60'ından fazlasını yıktı

Gazze'deki hükümet, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki evlerin yüzde 60'ından fazlasını yıktığını bildirdi.

Hükümetin Medya Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "İşgal ordusunun, kuzey bölgesi başta olmak üzere Gazze Şeridi'ndeki evlerin yüzde 60'ından fazlasını yıkması nedeniyle halkımız gerçek bir insani felaketle karşı karşıya." ifadesi kullanıldı.

Bu konutlarda daha önce, İsrail'in eski saldırılarında evleri tamamen yıkılmış 50 binin üzerinde ailenin yaşadığı aktarılan açıklamada, Gazze'deki sağlık sisteminin de büyük çöküş içinde olduğu, İsrail saldırıları nedeniyle 26'dan fazla hastanenin ve 55 sağlık merkezinin hizmet dışı kaldığı belirtildi.

- Bölgede günlük 1000 tır insani yardıma ve 1 milyon litre yakıta ihtiyaç var

Açıklamada, enkaz altında hala binlerce ölü olduğu; İsrail'in ekipman ile makineleri hedef alması ve zaten harap olan makine ve teçhizattan geriye kalanlara da yakıt sağlanamaması nedeniyle sivil savunma ekiplerinin cenazeleri çıkaramadığı vurgulandı.

Gazze Şeridi'nde iyileşme sürecinin başlayabilmesi için günlük insani yardım taşıyan 1000 tır ve 1 milyon litre yakıtın bölgeye girmesi gerektiği de kaydedildi.

Arap ve İslam ülkelerine evleri yıkılan ve zarar gören çeyrek milyondan fazla ailenin "barınmasına yardımcı olacak hızlı insani çözümler bulmak amacıyla acil bir kurtarma planı geliştirmeleri" çağrısında bulunulan açıklamada, tıbbi ekipmanlarla donatılmış sahra hastaneleri kurulması istendi.

- 2023'te Batı Şeria'da öldürülen çocuk sayısının en az 101

İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu Save the Children, 2023'te İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da öldürülen Filistinli çocuk sayısının en az 101 olduğunu açıkladı.

Örgütten yapılan açıklamada, 7 Ekim'den bu yana İsrail askerleri ya da yasa dışı yerleşimciler tarafından öldürülen Filistinli çocuk sayısı 63 olurken neredeyse her gün birden fazla çocuğun öldürüldüğüne vurgu yapıldı.

Açıklamada Birleşmiş Milletler raporlarına göre, 388 çocuğun bu dönemde yerleşimcilerin saldırıları ve kısıtlamalar nedeniyle yerinden edildiğine, en az 101 Filistinli çocuğun ise öldürüldüğüne işaret edilerek, "Batı Şeria'da İsrail askerleri ya da yerleşimciler tarafından bu yıl öldürülen Filistinli çocuk sayısı, 2005'ten bu yana 36 ile en çok ölümün yaşandığı yıl olan 2022'nin üç katı oldu. Ayrıca bu yıl en az 39 İsrailli çocuk öldürüldü." ifadeleri yer aldı.

- 7 Ekim'den bu yana, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 3 bin 390 kişi gözaltına alındı

İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 3 bin 390 kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Filistin Esirler Cemiyeti ve Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Filistin Esir İşleri Heyeti tarafından konuya ilişkin yapılan ortak yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te çarşamba gece ve perşembe sabah saatlerinde düzenlediği baskınlarda 40 kişiyi gözaltına aldığı aktarıldı.

İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 3 bin 390 kişiyi gözaltına aldığı belirtilerek, bunlardan 260'ının Gazze Şeridi'nde 24 Kasım'dan bu yana uygulanan "insani ara"da gerçekleştiği ifade edildi.

- Filistinli 30 kadın ve çocuk esir, İsrail hapishanesinden serbest bırakıldı

Hamas ile İsrail arasında varılan esir takası mutabakatı kapsamında İsrail hapishanesinden serbest bırakılan Filistinli 30 kadın ve çocuk esiri taşıyan Uluslararası Kızılhaç Örgütü konvoyu, işgal altındaki Batı Şeria'ya İsrail ordusunun baskınından sonra ulaşabildi.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Filistinli 8 kadın ve 22 çocuğun yer aldığı, işgal altındaki Batı Şeria'dakileri taşıyan Kızılhaç konvoyu, gece geç saatlerde Ofer Askeri Hapishanesi'nden ayrıldı.

Hamas ile Tel Aviv arasındaki esir takası kapsamında abluka altındaki Gazze Şeridi'nden 8 İsrailli esirin gece salıverilmesinin ardından gözler, taraflar arasındaki mutabakat gereği İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın Ofer Askeri Hapishanesi'nden serbest bırakılacak Filistinli kadın ve çocuk esirlere çevrildi.

İsrail askerleri, Ofer Hapishanesi ve Ramallah yolu üzerinde yer alan Filistin beldesi Betunya'da bekleyen çoğunluğu genç Filistinlilere zırhlı askeri ciplerle müdahale etti.

- İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırıların yeniden başladığını duyurdu

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde bir haftadır devam eden "insani ara"nın bittiğini ve saldırılarına yeniden başladığını duyurdu.

İsrail ile Hamas arasındaki uzlaşma kapsamında 24 Kasım Cuma günü saat 08.00'de uygulamaya giren "insani ara" bu sabah itibarıyla son buldu.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Hamas'ın "insani arayı ihlal ettiği" iddia edildi.

Açıklamada, "İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde Hamas'a yönelik operasyonlarına yeniden başladı. Savaş uçakları, Gazze Şeridi'ndeki Hamas hedeflerini bombalıyor." ifadelerine yer verildi.

Gazze'deki AA muhabirinin aktardığına göre, İsrail savaş uçakları, Gazze'nin çeşitli noktalarına yeniden hava saldırıları düzenlemeye başladı.

- Netanyahu Gazze'ye yeniden saldırı için Hamas'ı suçladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın "mutabakata uygun biçimde bugün tüm kadın esirleri bırakmadığını ve İsrail'e doğru roket fırlattığını" savunarak, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yeniden saldırıya başladıklarını duyurdu.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Gazze'ye yeniden başlatılan saldırılarla ilgili Hamas suçlandı.

Hamas'ın taraflar arasındaki mutabakata uygun biçimde İsrailli kadın esirleri bırakmadığı, İsrail'e doğru roket fırlattığı kaydedilen açıklamada, Netanyahu'nun şu ifadelerine yer verildi:

"Savaşmaya dönerek İsrail hükümetinin savaşın amaçlarına bağlı kaldığını vurgulayacağız. Amaçlar, İsrailli esirlerin serbest kalması, Hamas'ı ortadan kaldırmak, Gazze'nin İsrail'e yeniden tehdit oluşturmamasını sağlamak."

Gazze'deki hükümet, "insani ara"nın sona ermesiyle İsrail'in yeniden saldırılara başladığı Gazze Şeridi'nde işlediği savaş suçlarını sürdürmesinden uluslararası toplumu sorumlu tuttu.

Hamas, İsrail'in saldırılarının yeniden başlamasına ilişkin, "İsrail, ateşkesten önceki 50 günde başaramadığını, ateşkesten sonra da başaramayacak." açıklaması yaptı.

İsrail, "insani ara"nın sona ermesinin ardından bu sabah abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında 14 Filistinliyi öldürdü.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in bölgeye yeniden başlattığı saldırılardaki kayıplara ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "İnsani aranın bitmesinin ardından 2 saat içinde İsrail saldırılarında öldürülenlerin sayısı 14'e çıktı, çoğu kadın ve çocuk onlarca kişi yaralandı." ifadelerine yer verildi.

- "İnsani ara"nın bitmesinin ardından 3 saat içinde 32 Filistinli öldürüldü

İsrail ordusu "insani ara"nın sona ermesinin ardından bu sabah abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında 32 Filistinliyi öldürdü.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in bölgeye yeniden başlattığı saldırılardaki kayıplara ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "İnsani aranın bitmesinin ardından 3 saat içinde İsrail saldırılarında öldürülenlerin sayısı 32'ye çıktı, çoğu kadın ve çocuk onlarca kişi yaralandı." ifadelerine yer verildi.

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Han Yunus kentinde bir camiyi bombaladı.

- Hamas, Herzog'un'un BAE'de düzenlenen İklim Zirvesi'ne davet edilmesini kınadı

Hamas, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un BAE'de düzenlenen İklim Zirvesi'ne davet edilmesini kınadı.

Hamas, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ev sahipliğinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı'na (COP28) davet edilmesini kınadı.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, BAE'deki İklim Zirvesi ile eş zamanlı olarak İsrail'in Gazze Şeridi'nde sivil yerleşim yerlerine, sağlık kuruluşlarına, okullara, camilere ve kiliselere yönelik saldırılarını yeniden başlattığı belirtildi.

- Filistin, yeni saldırıları "soykırım savaşı" olarak nitelendirdi

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in 7 günlük "insani ara"nın hemen ardından abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara yeniden başlamasına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki halkımıza yönelik soykırım savaşını, Filistinli sivillerin sürekli hedef alınmasını ve evlerinin başlarına yıkılmasını en güçlü ifadelerle kınıyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

Hamas, Gazze'de "insani ara"nın uzatılması için yaptıkları tüm teklifleri İsrail'in reddettiğini duyurdu.

- İsrailli Bakan Ben-Gvir: "Gazze'yi ezmeli ve oraya dönmeliyiz"

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Gazze Şeridi'nin işgal edilmesi çağrısında bulundu.

Ben-Gvir, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze saldırılarına ara vermeden devam etmesini istedi.

Gazze'nin işgal edilmesi çağrısı yapan Ben-Gvir, "Gazze'yi tüm gücümüzle ezmeli, Hamas'ı yok etmeli ve Gazze Şeridi'ne dönmeliyiz." ifadelerini kullandı.

- İsrail güçleri Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılınmasını 8 haftadır kısıtlıyor

Mescid-i Aksa'nın da bulunduğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesindeki sokakları demir bariyerlerle kapatan İsrail güçleri, sabah saatlerinden itibaren Filistinli gençlerin hatta zaman zaman yaşlı Filistinlilerin de Aksa'ya girişine izin vermedi.

Cuma günleri normalde 100 ila 150 bin kişinin saf tuttuğu Mescid-i Aksa'da 7 Ekim'den bu yana 7 haftadır karşılaşılan durum tekrarlandı ve İsrail'in engellemesi nedeniyle sadece 3 bin 500 kadar Müslüman burada namaz kılabildi.

İsrail güçleri, Eski Şehir bölgesinde demir bariyerlerle kurduğu kontrol noktalarında kimlik denetimi yaptı ve çok sayıda Filistinliyi geri gönderdi.