Filistin Esirler Cemiyetinin konuya ilişkin yazılı bir açıklamasında, İsrail güçlerinin gece boyunca işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde baskın düzenlediği belirtildi.

Söz konusu baskınlarda çoğu Nablus'taki Balata Mülteci Kampı'ndan 70 Filistinlinin gözaltına alındığı aktarılan açıklamada, bu kişilerin arasında 3 kadın ve 2 gazetecinin de olduğu kaydedildi.

Baskınlarda Filistinli ailelere yönelik tehditler ve evlere zarar verme gibi ihlallerin de yaşandığı vurgulanan açıklamada, İsrail güçlerinin, Batı Şeria’da 7 Ekim’den bu yana gözaltına aldığı Filistinli sayısının 2 bin 920’ye yükseldiği bildirildi.

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ni yoğun şekilde bombalarken, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de baskınlar düzenleyerek, çeşitli iddialarla Filistinlileri gözaltına alıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise 214 Filistinli hayatını kaybetti.

HAPİSHANEDE İSYAN

İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli mahkumların sayısının 6'ya yükselmesi, İsrail'deki Ohalei Keidar Hapishanesi'nde isyana yol açmıştı. İsrail Hapishaneler İdaresi, mahkumların yatak ve kıyafetlerini ateşe verdiği, gardiyanların müdahalesi sonucu yangınların kontrol altına alındığı açıklamıştı. Ayrıca, Necef Çölü'ndeki Ketziot Hapishanesi'nde 38 yaşındaki Filistinli mahkum Sair Semih Ebu Asab'ın öldüğü bildirilmişti.

Ebu Asab, cinayet girişiminde bulunmak suçlamasıyla 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İsrail hapishanelerindeki şüpheli ölümler ve işkence iddiaları ise gündemdeki yerini koruyor. Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail yönetimini, mahkumların ölümlerinden sorumlu tutarak, işkence ve kötü muamele suçlamalarını dile getirdi.

Açıklamada, İsrail hapishanelerindeki kötü muamelelerin yüzlerce mahkumu etkilediği belirtildi.