Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) tarafından düzenlenen 6. Su Kayıp ve Kaçakları Forumu, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Yerli ve yabancı sektör temsilcilerinin katıldığı fuarda İSKİ standı yoğun ilgi gördü. İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa da burada kentsel su yönetiminin önemli isimleriyle görüş alışverişinde bulundu.

"15 MİLYON METREKÜP İÇME SUYUNU KURTARDIK"

Programın açılış konuşmalarından birini gerçekleştiren İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, İdare’nin kayıp-kaçak oranlarını düşürmek için gerçekleştirdiği çalışmalara değinerek, “SUTETOSKOP, bu konuda gerçekleştirmiş olduğumuz önemli bir proje. İstanbul’da yüzeye çıkmayan fiziki su kayıplarını, akustik dinleme cihazlarıyla tespit ediyoruz. İstanbul’un içme suyu altyapısını bu proje kapsamında karış karış tarıyoruz. Bugüne kadar 9 bin 500 kilometreden fazla hattımızda bu tarama işlemini gerçekleştirdik. Bu kapsamda bin 750’den fazla arızayı tespit ederek onardık. 1 yıllık dönem değerlendirildiğinde ekonomik değeri 175 milyon lirayı bulan 15 milyon metreküp içme suyunu kurtarmış olduk” dedi. 

"DAHA VERİMLİ BASINÇ YÖNETİMİ İÇİN İZOLE ALT BÖLGELER OLUŞTURDUK"

Daha verimli basınç yönetimi için izole alt bölgeler oluşturduklarını anlatan Başa, “2019 yılından bugüne oluşturduğumuz 144 yeni izole alt bölge ile sistemin optimum basınçta işletilmesine katkı sağlıyor ve su kayıp-kaçaklarını daha da azaltmaya devam ediyoruz. Kayıp-kaçakla mücadelede bir başka güncel çalışmamız da içme suyu altyapımızın hidrolik modellemesini çıkartmak. Bugüne kadar 10 bin 500 kilometrelik bir hattın dijital ikizi çıkartıldı. Bu sayede, su altyapısına daha verimli müdahale imkanı sağlamış olduk. Bunlarla birlikte, Salacak-Sarayburnu Boğaz Geçiş Hattımızda iyileştirmeler gerçekleştirdik. Yine ekonomik ömrünü yitirmiş altyapılarımızı da yeniledik” diye konuştu.

"KAYIP KAÇAKTA HEDEF YÜZDE 15"

İstanbul Su Kontrol ve Otomasyon Merkezi ile İstanbul'un su döngüsünü barajlardan konutlara kadar 24 saat takip ettiklerini belirten Başa, son 20 yılın en düşük kayıp-kaçak oranını yakaladıklarını söyledi. Başa, “Gerçekleştirmiş olduğumuz tüm bu çalışmalarla 2019 yılında yüzde 22,31 olan kayıp-kaçak oranımızı 2021 yılında yüzde 20,52’ye indirdik. 2022 yılı sonunda yüzde 20 bandının da altında bir rakamı yakalamayı hedefliyoruz. Nihai olarak ise yüzde 15 düzeyinde bir oranla su yönetimini gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

SOLMAZ: BASINÇ YÖNETİMİ ÖNEMLİ

İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz da forumda gerçekleştirilen “Suyun Geleceği: Liderlik ve Politikalar” oturumunda, “Su Kayıpları ve Basınç Yönetimi Perspektifi” konulu bir sunum yaptı. Su kayıp-kaçaklarıyla mücadelede asıl sorunun yüzeye çıkmayan sular olduğunu belirten Genel Müdür Yardımcısı Solmaz, İSKİ’nin abone sayısının 7 milyona yaklaştığını belirterek, bu büyüklükte bir yapıyı kontrol etmek için basınç yönetiminin büyük önem taşıdığını söyledi.

Forumda ayrıca, İSKİ Su ve Atıksu Teknolojileri Dairesi Başkanı İsmail Aydın “Su Yönetiminde Yenilikçi Çözümler” oturumuna başkanlık yaparken, İSKİ Asya Su Kayıpları ve Basınç Yönetimi Şube Müdürü Samet Kıran da “Su Yönetiminde İyi Uygulama Örnekleri” konulu bir sunum gerçekleştirdi.