Hatay Defne’de meydana gelen 6.4 ve 5.8'lik 2 deprem, Maraş merkezli büyük depremden etkilenen Gaziantep'te de hissedildi. Bölgede artarda depremler olurken işverenlerin düşündüğü ise işlerin devamı yönünde oldu. Deprem gecesi bile işverenlerin işçileri çalışmaya zorladığı belirtildi. 

Bölgede binlerce üyesi ile birlikte depremzedeler için çalışan BİRTEK-SEN'in Genel Başkanı Mehmet Türkmen, yaşananları dokuz8HABER'den Bekir Güneş'e anlattı. 

VALİLİK İNSANLARI EVLERE GEÇMEYE TEŞVİK ETTİ

Antep'te çadırların ancak 5. günden sonra mümkün olabildiğini belirten Türkmen, bu çadırların da kısa bir süre sonra yetkililer tarafından toplatıldığını ve depremzedelerin evlere girmeye teşvik edildiğini ifade etti. 

Türkmen, yaşanan sürece ilişkin şunları söyledi:

İlk günden itibaren depremzedeler için seferber olduk. Depremin yaralarını sarmak için çalıştık. Antep'te de bir kriz koordinasyon merkezi oluşturduk. Buradan depremzedelere yardımlar ulaştırmaya çalıştık. Dün 2. bir deprem oldu Hatay'da. Hatay'daki depremden sonra da binlerce insan sokaklarda soğuk ve aç susuz bir şekilde bekletildi. Çadırların kurulması 5. günden sonra mümkün olabildi. Ama bir hafta geçmeden Antep'te valiliğin ve polisin yönlendirmesiyle bütün çadırlar boşaltıldı. İnsanlara evlerinize geçebilirsiniz denildi. Hasar tespitleri çok gelişi güzel yapıldı. Birçok yerde hasar tespit çalışmaları yetersiz olmasına rağmen insanlar evlerine geçmek zorunda kaldılar. Çadılar 4. ve 5. gününden sonra toplandı. Dünkü depremden sonra halk sokakta kaldı. Deprem yetmiyormuş gibi bir de yetkililerin sorumsuz şekilde davranmasıyla halk bir kez daha mağdur oldu. Bir tarafta da burada tekstil iş kolunda çok fazla işçiler var. Yüz binden fazla işçi var burada çalışan. Antep, Maraş, Urfa, Malatya, gibi kentlerde daha depremin üzerinden birkaç gün geçmeden insanların işe gelmesi çağrısı yapıldı. İnsanların aileleri çadırlarda sokaklar, bazılarının evleri ağır hasarlıydı. İnsanlar acılıyken iş kaybetmeme korkusuyla mecburen işe gitmek zorunda kaldılar. 

DEPREMZEDE İŞÇİLER İŞE GİTMEYE ZORLANDI

Dünkü depremden sonra da işverenler aynı tutumu sergilediler. İşçiler işi bırakıp ailelerinin yanına gitmek istedi ama işverenler izin vermedi. Gece vardiyasında olan işçilere 'kesinlikle işe geleceksiniz' dediler. Birçok kişi ailelerinin yanında kalmak istemesine rağmen işe gitmeye zorlandılar. Biz de dün itibariyle işçilere işe gitmeme çağrısı yaptık. Bu süreçte işe gitmeyen işçilerden kesinlikle ücret kesintisi yapılmaması gerekir. Bu işçiler, mağduriyet ve felaket tehlikesi ortadan kalkana kadar, insanların kalıcı barınma sorunu çözülene kadar insanların ücretli izinli sayılması gerekir. İnsanların en az 6 ay işten atılma yasağı konulması gerekir. İşçilerde işten atılma korkusu devam ediyor. Depremden mağdur olan işçilere sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu süreci çok yakından takip edeceğiz. İşçileri de birlik olmaya ve sendikamız çatısında birleşmeye davet ediyoruz.

MEHMET TÜRKMEN İFADEYE ÇAĞRILDI

Patronların işçileri çalışmaya zorlamasını ve kent merkezindeki çadırların kaldırılmasını eleştiren BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ifadeye çağrıldı.

Türkmen, halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle gerçeğe aykırı bir bilgiyi alenen yaymak iddiasıyla  Güvenlik Şube Müdürlüğüne ifade vermeye çağrıldı. İfadesinde üç dört gün önce çadırların toplatıldığını hatırlatan Türkmen, “Dünkü deprem sonrasında yüz binlerce insan sokaklara döküldü ve başlarını sokacak çadır olmadığı için sokakta kaldılar. Bu mağduriyetin sorumlusu çadırların toplanılmasına karar verenlerdir. Biz de bunun sorumlularını eleştirdik. Burada halkı yanıltıcı bir bilgi yoktur. İkincisi, son depremin yarattığı korku ve paniğe rağmen bu paniğin içinde işçileri çalışmaya zorlayan patronlara tepki gösterdik. Burada da herhangi bir yanıltıcı bilgi yoktur. Ortaya çıkan bu mağduriyete karşı demokratik tepkilerimizi dile getirerek Anayasa’nın ve yasaların bize verdiği düşünce ve ifade özgürlüğümüzü kullandık” dedi.