İstanbul Üniversitesi’nde 24 Kasım’da 6 öğrenci, 20 kişilik ülkücü bir grubun ırkçı saldırısına uğradı. Üniversitenin İletişim Fakültesi bahçesinde gerçekleşen saldırıda birçok öğrenci yaralandı. İstanbul Üniversitesi Dayanışması, üniversite öğrencilerine yönelik ırkçı saldırılara ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi binasında basın toplantısı düzenledi.

HABER: Fatoş ERDOĞAN

İstanbul Üniversitesi Dayanışması adına basın metnini İstanbul üniversitesi öğrencilerinden Atakan Yüksek okudu.

Yoksulluk, işsizlik ve savaşın toplumda yarattığı tahribatın gittikçe arttığını belirten Yüksek, bu tahribatı yaratan sistemin faşist saldırılarını arttırarak sürdürdüğünü vurguladı. Yüksek, yurtsever üniversite öğrencileri olarak, Özgür, bilimsel, ekolojik, cinsiyet özgürlükçü, demokratik ve anadilde eğitim hakkını savunduklarını söyledi.

Cinsel kimliği, inanç ve ulusal kimliğinden dolayı kimsenin hedef alınmasını istemedikleri için saldırı politikalarıyla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekti.

POLİS VE SALDIRGANLARIN İŞ BİRLİĞİ

Üniversite de ırkçı grup tarafından saldırıya uğradıkları günleri hatırlatan Yüksek, “3 Kasım günü İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencisi 4 arkadaşımız sabah saatlerinde derse giriş esnasında faşist çeteler tarafından saldırıya uğradı. Aynı günün öğle saatlerinde 7 arkadaşımız 30-40 kişilik grup tarafından, oturdukları kafe ablukaya alınarak şiddet, tehdit ve tacizlere maruz kaldı.” dedi.

KADIN ARKADAŞIMIZ TECAVÜZLE TEHDİT EDİLDİ

Irkçı grubun saldırısı sonrasında 1 arkadaşlarının yaralandığını ifade eden Yüksek, bir kadın arkadaşlarının ise saldırıyı gerçekleştirenler tarafından tecavüzle tehdit edildiğine dikkat çekti. Yüksek, ayrıca saldırı esnasında polisler tarafından gözaltına alınmış gibi gösterilen saldırganların metre ötede tekrar serbest bırakıldığını ifade etti.  Kendilerine yönelik sözlü ve fiziki saldırıların 3 Kasım günüyle sınırlı kalmadığını belirten Yüksek, “24 Kasım günü ise, 6 arkadaşımız okulun üniversitenin İletişim Fakültesinde 25 kişilik ırkçı grup tarafından tekrar saldırıya uğradığının altını çizdi.

POLİS, ÖGB SALDIRILARI İZLEDİ

Yüksek, üniversite de bulunan polislerin, ırkçı grupların linç girişiminde bulunacağı anlarda ortadan kaybolduğuna dikkat çekerek, “Bugüne kadar yaşadığımız saldırıların veya hedeflenen bu saldırı sürecinin sorumlusu üniversitemizi, kampüslerimizi kışlaya çevirmek isteyen devlet ve kayyum rektör ile kampüslerimizi işgal eden polis, ÖGB ve faşist çetelerdir” dedi

TÜM KAMUOYUNU SES ÇIKARMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Bu saldırılara karşı mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Yüksek, “Bu faşist saldırı sürecinde gerçekleşen polis, ÖGB iş birliğine karşı; tüm kamuoyunu ses çıkarmaya, dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz” diyerek basın toplantısını sonlandırdı.