Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre, İsrail bazı bölgelere gaz akışını kesintiye uğratmak amacıyla 14 Şubat'ta İran içindeki iki büyük doğal gaz boru hattına sabotaj saldırıları düzenlediği iddia edildi.

Batılı bir yetkili, İsrail'in İran'daki saldırısının büyük ölçüde sembolik olduğunu, minimum hasara yol açtığını ve onarılmasının kolay olduğunu belirtti.

Yetkili, İsrail'in bu saldırıyla, İran'a ülkede ciddi hasara yol açabilecek saldırıları düzenleme kapasitesine sahip olduğunun mesajını gönderdiğini aktardı.

Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı bir askeri strateji uzmanı da Tahran'ın, eylemin karmaşıklığı ve kapsamı nedeniyle saldırının arkasında İsrail'in olduğuna inandığını ifade etti.

Söz konusu uzman, saldırının muhtemelen İsrail'in İran içindeki işbirlikçilerinin yardımıyla yapıldığının değerlendirildiğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

İranlı yetkililer, İran’nın Borucen ilçesinde meydana gelen doğalgaz dağıtım hattındaki devasa patlamanın bir sabotaj olduğunu duyurdu.

İran resmi ajansı IRNA, geçtiğimiz hafta Çeharmahal-Baxtiyari eyaletine bağlı Borucen’deki en önemli doğalgaz boru hattında art arda iki büyük patlama yaşandığını açıklamıştı.

Yaşanan patlamalar, yangına neden olmuştu.

Yangının kontrol altına alındığını aktaran yetkililer, ölü ve yaralı olmadığını belirtmişti.

Devlet televizyonuna açıklamalarda bulunan İran Ulusal Gaz Şirketi Gaz Dağıtım Müdürü Said Akli, patlamanın sabotaj eylemi olduğunu duyurmuştu.