İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, ülkedeki düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilmesi gerektiğini ve ülkelerine gönderilenlerin tekrar geri dönmemesi için etkili mekanizmalara ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Yarı resmi Mehr Haber Ajansına göre, başkent Tahran'da düzenlenen kabine toplantısı sırasında basına açıklama yapan İçişleri Bakanı Vahidi, büyük bir çoğunluğu Afgan olan ülkedeki düzensiz göçmen meselesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İran'da Afgan karşıtlığının yaşanmaması gerektiğini vurgulayan Vahidi, "Yasa dışı göçmenler ülkeyi terk etmelidir. Geri gönderilen ve daha sonra tekrar ülkemize geri dönen göçmenlerle baş etmek için de daha güçlü bir mekanizmaya ihtiyacımız var." dedi.

Sovyetler Birliği'nin 1979'da Afganistan'ı işgalinin ardından İran'a doğru başlayan Afgan mülteci akını, ABD işgali, iç savaşlar ve istikrarsızlık nedeniyle yaklaşık 42 yıldır devam ediyor. Özellikle son yıllarda güvenlik, siyasi ve ekonomik sorunların yaşandığı Afganistan'dan İran'a yoğun düzensiz göçmen girişi oldu. İranlı yetkililer, resmi olmayan verilere göre ülkede yaklaşık 5 milyon Afgan bulunduğunu ve bunlardan bir çoğunun düzensiz göçmen olduğunu belirtiyor. (AA)