Türkiye 19 Mart sabahına gözaltı dalgasıyla uyandı ve eş zamanlı olarak da internet ve sosyal medyaya erişim kısıtlaması uygulanmaya başlandı. Dünya çapında internet erişimini kontrol eden kurumların da raporladığına göre sabahın ilk saatlerinden itibaren başta X, İnstagram, Youtube olmak üzere temel sosyal medya uygulamalarına erişim kısıtlaması uygulanıyor. Temel haberleşme hakkı ve haber alma hakkı ihlali olarak uluslararası insan hakları örgütleri tarafından eleştirilen bu kısıtlamalara karşı yurttaşlar VPN uygulamalarıyla erişim engelini aşmaya çalışıyor. Erişim engelini aşmak için kullanılan VPN'lerden bir liste oluşturduk. Opera Web Tarayıcı'ya entegre VPN uygulaması kullanım kolaylığı ve güvenilirliği ile öne çıkıyor.
İşte en iyi ücretsiz VPN uygulamaları:
Opera Web Tarayıcı
Total VPN
AdGuard VPN
ProtonVPN
1.1.1.1
TunnelBear
Hotspot Shield
Windscribe
NordVPN
Express VPN
IPVanish
1. ProtonVPN:
Gizlilik ve güvenlik konusunda en az TunnelBear kadar iyi olan ProtonVPN, çok daha yüksek internet hızları ile sunuyor. ProtonVPN’in ücretli sürümü biraz pahalı olsa da ücretsiz sürümü 3 ülkede beş ayrı sunucuya bağlanmanıza izin veriyor. Ancak yoğunluk nedeniyle bu sunucuların internet hızınızı düşürebileceğini de hatırlatmamız gerekli.
2. 1.1.1.1- Cloudflare VPN
Dünyanın en büyük güvenli DNS sağlayıcısı olarak bilinen Cloudflare'in DNS ve VPN hizmeti olan 1.1.1.1, hem ücretsiz hem de kullanımı kolay bir sistem olarak en iyi VPN uygulamalarından birisi olarak görülüyor. Ancak uygulama ülkemizde bazı servis sağlayıcıların güvenlik engeline takılabiliyor. Bu durumlarda servis sağlayıcınızla iletişime geçerek IP banının kaldırılmasını ya da güvenli internet protokolünüzün iptal edilmesini talep etmeniz gerekebilir.
3. TunnelBear:
TunnelBear’ın en iyi yanı üst düzey güvenlik ile kimliksiz web etkinliklerini garanti ediyor olması. Kötü yanı ise sınırlı sayıda sunucusu olduğundan internet hızını ciddi şekilde düşürüyor olması. TunnelBear, kullanıcılara aylık 500MB ücretsiz VPN servisi sunuyor ancak TunnelBear hakkında bir tweet atarak kotayı 1.5GB’a yükseltebiliyorsunuz.
TunnelBear, normalde ücretli bir uygulama olmasına rağmen yaptığı açıklamada Kahramanmaraş depremi ve Twitter'ın erişime engellenmesi nedeniyle Türkiye'yi bant genişliği programına dahil ettiklerini ve uygulamayı kullanan herkese 10 GB veri limiti eklendiğini duyurdu.
4. Hotspot Shield:
Kısa süre öncesine kadar en popüler VPN servislerinden biri olan Hotspot Shield, kullanıcı gizliliği tartışmaları nedeni ile popülerliğini bir miktar kaybetmiş durumda. Yine de iyi bir VPN servisi arıyorsanız Hotspot Shield’ın 7 günlük ücretsiz deneme sürümüne katılabilirsiniz.
5. Windscribe:
Ücretsiz VPN servisleri arasında belki de en iyi hizmeti Windscribe sunuyordur. Zira servis, 10 farklı ülkeye yüksek hızlı erişim ve 10GB kota ile ücretsiz sürüm olduğunu unutturacak bir VPN servisi vadediyor.
6. NordVPN:
NordVPN’in en dikkat çeken özelliği son derece basit ve kullanışlı bir kullanıcı arayüzüne sahip olması ve en üst seviye kullanıcı güvenliği sağlamak için ek güvenlik araçlarına sunması. En iyi VPN servislerinden biri olan NordVPN’in 7 günlük ücretsiz deneme sürümü bulunuyor.
7. ExpressVPN:
VPN dünyanın tecrübeli oyuncularından olan ExpressVPN, kullanıcılara yüksek hızlı anonim web deneyimi vadediyor. 30 günlük ücretli bir deneme sürümüne sahip olan ExpressVPN, memnun kalmayan kullanıcılarına paralarını iade ediyor.
8. IPVanish:
IPVanish, kullanıcılara servisi özelleştirmek için pek çok farklı seçenecek ve ayar sunar. Bu da servisi en iyi şekilde kullanmak için kısa bir öğrenme süreci geçireceğiniz anlamına geliyor. Servis genel olarak ortalama bir kalite sunuyor. Ne yazık ki IPVanish’in yalnızca 3 günlük deneme sürümü bulunuyor.