LONDRA (AA) - İngiliz vatandaşı da olan Rus muhalif siyasetçi Vladimir Kara-Murza'nın Rusya'da aldığı hapis cezasına itirazının kabul edilmemesinin ardından İngiltere, yargılamada rolü olan 6 Rus vatandaşına yaptırım uygulama kararı aldı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yaptırım kararı, Rusya'da 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Kara-Murza'nın karara itirazının kabul edilmemesinin ardından geldi.

Açıklamada, Rusya'da "vatana ihanet" ve "Rus ordusu hakkında yalan haber yayma" suçlamasıyla yargılanan Kara-Murza'nın mahkumiyetinde rolü olan 6 kişiye yaptırım uygulanacağı belirtildi.

Yaptırım uygulananların hapis kararını veren hakimler Vitaly Alexsandrovich Belitsky ve Ekaterina Mikhailovna Dorokhina, yargılama öncesi tutukluluk süresini uzatan hakim Natalia Nikolaevna Dudar, ihanet davasının savcısı Boris Georgievich Loktionov, bilirkişi Danila Yurievich Mikheev ile yargılamalar öncesi uzatılan tutukluluk süresine itirazın reddini talep eden savcı Anna Evgenievna Potychko olduğu açıklandı.

Adı geçen bilirkişi ile hakim ve savcılara yaptırımlar kapsamında seyahat yasağı getirileceği ve mal varlıklarının dondurulacağı bilgisi de açıklamada paylaşıldı.

- 8 kişiye yaptırım uygulama kararı alınmıştı

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmelerine yer verilen Dışişleri Bakanı James Cleverly, Kara-Murza'nın "sahte suçlamalarla" yargılanmasının Rusya'nın insan hakları ve ifade özgürlüğünü hiçe saymasının bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Cleverly, "Kara-Murza'nın davasıyla alakalı 6 kişiye yaptırım uygulayarak İngiltere'nin, bir vatandaşına yapılan böyle bir muameleye karşı duracağı mesajını açıkça gösteriyoruz." dedi.

Kara-Murza'nın ailesi ile serbest bırakılması için çalışan herkesle dayanışma içinde olduklarını vurgulayan Cleverly, Rusya'yı koşulsuz şekilde Kara-Murza'yı serbest bırakmaya çağırdı.

Açıklamada, İngiltere'nin Moskova Büyükelçiliği yetkililerinin Kara-Murza'nın yargılandığı davaya başından sonuna kadar katıldığı, İngiltere Dışişleri Bakanlığının süreç boyunca Rus Dışişleriyle görüşerek endişelerini dile getirdiği ifade edildi.

İngiltere daha önce de konuyla ilgisi bulunduğu iddiasıyla Rusya Adalet Bakan Yardımcısı ile hakim, savcı, istihbarat yetkilisi ve müfettişlerden oluşan 8 kişilik bir gruba yaptırım uyguladığını açıklamıştı.

İngiltere, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının Moskova Mekanizması'nın Rusya'da halka karşı yürütülen baskılara yönelik raporu, BM İnsan Hakları Konseyi Özel Raportörlüğüne sevk edileceğini duyurmuştu.