IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Direktör Yardımcısı Mark Flanagan, Araştırma Departmanı Emtia Birimi Başkanı Andrea Pescatori ve Emtia Birimi Ekonomisti Martin Stuermer, "Rusya'nın Doğal Gaz Kesintisi Avrupa Ekonomilerini Nasıl Etkileyebilir" başlıklı ortak bir blog yazısı kaleme aldı.

YAZIDAN KISA NOTLAR

- Gaz akışının kısmi olarak kesilmesi, halihazırda Avrupa'nın ekonomik büyümesini etkiledi. Tamamen kesilmesi çok daha ciddi sonuçlar doğurabilir.

- Rusya'nın Ukrayna saldırısı küresel ekonomik büyümenin görünümünü kararttı. Avrupa ekonomisi, ticaret, yatırım ve finansal bağlantılar göz önüne alındığında, ciddi bir gerileme ile karşı karşıya.

- Benzeri görülmemiş bir tam kesinti olasılığı, gaz kıtlığı, yüksek fiyatlar ve ekonomik etkileriyle gelebilir.

- Politika yapıcılar hızlı hareket ediyor, ancak etkileri yönetmek ve en aza indirmek için bir plandan yoksun.

- Macaristan, Slovakya ve Çekya gibi orta ve doğu Avrupa'daki ülkelerin bazılarında gaz tüketiminde yüzde 40'a varan oranda kıtlık ve GSYH'de yüzde 6'ya varan oranda daralma riski var. İtalya da elektrik üretiminde gaza olan yüksek bağımlılığı nedeniyle önemli etkilerle karşı karşıya.

- Çalışmalar, alternatif kaynaklara erişimle kısa vadede Rus gazında yüzde 70'e varan bir azalmanın yönetilebileceğini gösteriyor. Bu da bazı ülkelerin Rusya'dan ithalatı neden tek taraflı olarak durdurabildiklerini açıklıyor.

- Alternatif arz ve enerji kaynaklarının güvence altına alınması, altyapı dar boğazlarının hafifletilmesi, savunmasız hanehalkları korunurken enerji tasarruflarının teşvik edilmesi ve ülkeler arası gaz paylaşımı için dayanışma anlaşmalarının genişletilmesiyle etkiler hafifletilebilir.