AKP kanadından Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi kararına ilişkin tek bir açıklama geldi. AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, Danıştay'ın fesih kararının iptali talebini reddetmesine ilişkin, "Yerinde bir karardır ve hukuki dayanaktan yoksun olan tartışmaları sona erdirdi" açıklamasını yaptı.

KILIÇDAROĞLU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi'nin feshi kararının iptali talebini reddetmesine tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "Bu millete sözüm var, iktidar olduğumuzda, ilk bir hafta, hatta 24 saat içinde İstanbul Sözleşmesi'ni tekrar yürürlüğe koyacağız" dedi. 

AKŞENER

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Danıştay 10. Daire'nin, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararı ile çekilmesinin iptali istemiyle açılan davayı reddetmesine tepki gösterdi. Akşener, "Bugün, kirli bir zihniyeti memnun etmek için verilen bu siyasi karardan sonra kadınlara yönelik her türlü şiddette, cübbelerini ilikleyip o imzayı atan parmakların izi olacak. Ama az kaldı. Biz geleceğiz ve İstanbul Sözleşmesi yeniden yaşatacak" dedi.

HDP

Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme Kurulu, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını iptaline yönelik verdiği ret kararına yazılı açıklama ile tepki gösterdi: "Danıştay'ın verdiği hukuksuz kararı tanımıyoruz, kabul etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesinin etkin uygulanması için şimdiye kadar kadın örgütleriyle birlikte alanlarda meydanlarda, mecliste mücadele ettik, etmeye devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesini tek adamın insafına bırakmayacağız. İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz!"

BABACAN

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Danıştay’ın Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararı ile çekilmesinin iptali istemiyle açılan davayı reddetmesine tepki gösterdi. Babacan, “İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya devam edeceğiz ve iktidara geldiğimizde ilk iş, sözleşmeyi yeniden yürürlüğe koyacağız. Bu hukuksuzluk devam etmeyecek” dedi.    
DAVUTOĞLU

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Danıştay 10. Daire'nin, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararı ile çekilmesinin iptali istemiyle açılan davayı reddetmesine tepki gösterdi. Davutoğlu, “Danıştay İstanbul Sözleşmesi kararıyla hukukun üstünlüğünü yok sayarak siyasi iradeye boyun eğmiştir. Biz tüm hukuksuzlukları çözeceğiz. İstanbul Sözleşmesini yeniden yürürlüğe koyacağız” dedi.

ÖZEL

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi kararı ile ilgili, "İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden Cumhurbaşkanı Kararının iptaline ilişkin partimiz adına Danıştay'da açtığım iptal davası 2'ye karşı 3 oyla az önce reddedildi. Avukatımız temyiz hazırlığını yapıyor, hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" açıklamasını yaptı.

NAZLIAKA

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Danıştay 10. Daire’nin Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı imzasıyla çekilmesi kararının iptali istemiyle açılan davayı reddetmesine tepki gösterdi. Nazlıaka, “Kadınlar sabretsin lütfen. Az kaldı. İlk seçimlerden sonra iktidara geldiğimizde ilk 24 saat içerisinde İstanbul Sözleşmesini yeniden yürürlüğe koyacağız… Ancak, o güne kadar şiddet gören katledilen tüm kadınların vebali tek adamın sorumluluğudur” dedi.

GÜLLÜ

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, Danıştay 10. Daire’nin; İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı Kararıyla çekilme kararının iptali davasını reddetmesi için, “Yok öyle enseyi karartmak, yok öyle kenara çekilip küsmek, oturmak. Demokrasiden yana, çağdaşlıktan yana olan tüm kadınlar ve kadın erkek eşitliğine inanan tüm bireyler adına dünden daha fazla çalışmanın zamanıdır. Bu ülkede, yarın tek adam rejiminin getirebileceği karanlık günlere karşı mücadeleye devam diyoruz” dedi.

KARACA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi'nin feshi kararının iptali talebini reddetmesine tepki gösterdi. Biçer Karaca, “İstanbul Sözleşmesi tüm kadınlar için hala yürürlüktedir. 6251 sayılı, uygun bulma kanunu yürürlükte olduğu sürece yürürlüktedir. Bu iptal kararından sonra katledilen, şiddete uğrayan her kadının vebali bu kararı verenlerin, altına imza atanların omuzlarında olacaktır” dedi.

YÜKSEL

İYİ Parti Kadın Politikaları Başkanı Ünzile Yüksel, Danıştay 10. Daire'nin Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanı imzasıyla çekilmesi kararının iptali istemiyle açılan davayı reddetmesi üzerine, "Kadınlar adına, kız çocukları adına, biz bu davanın arkasındayız, takipçisiyiz. Biz 'Bitti' demeden mücadelemiz bitmez" dedi.