Kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde tüm yurtta alanları doldurdu. Şiddete ve baskılara karşı mücadelenin süreceğini vurgulayan kadınlar, "Dünyayı yerinden oynatacağız" dedi.

ADANA 

Adana Barosu, adliyedeki kadın meslektaşları ve adliye çalışanlarına karanfil dağıtarak, 8 Mart’larını kutladı. Daha sonra avukatların salonunda yapılan açıklamada konuşan Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Açelya Can Güneş, "Uzun mücadelelerle elde ettiğimiz hak ve kazanımlarımıza zarar verecek her türlü zihniyetin, söylemin ve girişimin karşısında olacağımızı, şiddetten ve ayrımcılıktan uzak bir Türkiye ve dünya için dayanışma ile mücadele edecek ve İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz" dedi. Avukatlardan Ayça Kara Sığırcı da, ayrımcılık, yoksulluk ve şiddetin son bulduğu, kadın emeğinin görünür olduğu bir dünya için mücadele ve dayanışmanın süreceğini söyledi.


ANTALYA 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi, sendika binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı okuyan SES Antalya Şubesi Kadın Sekreteri Nurcan Eğlenti, “Mücadele tarihimizden ve haklılığımızdan aldığımız güçle haklarımıza, hayatlarımıza sahip çıkıyoruz. Bu 8 Mart’ta da ataerkil kapitalizmin sömürüsünden, eril zihniyetin tahakkümünden kurtulana dek kadın özgürlük mücadelesini büyütüyoruz. İş yerinde, evde, sokakta ve toplumun her alanında yaşamlarımıza uygulanan tecridi birlikte mücadele ederek yıkacağız. Haklarımızdan, hayatlarımızdan, bedenlerimizden, kimliklerimizden, kentlerimizden, iş yerlerimizden vazgeçmiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Eğlenti, daha sonra taleplerini sıraladı. 


URFA 

Urfa Barosu Emek Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında mevsimlik tarım işçisi kadınların yaşadığı zorluklara dikkati çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamaya komisyon üyelerinin yanı sıra Baro Başkanı, yöneticiler ve barodan çok sayıda avukat katıldı. Baro binası önünde yapılan açıklamada komisyon adına konuşan Zehra Çelik, mevsimlik tarım işçiliği yapan kadınların yaşadıkları sorunları anlattı. 

Kadınların ve kız çocuklarının 12 saatlere varan mesailerden sonra ev içerisinde temizlik, yemek gibi pek çok işi yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Çelik, şunları söyledi: "Çadır alanlarında banyo ve tuvaletin olmaması nedeniyle hastalıklar oluşmaktadır. Yaşadıkları ve çalıştıkları yerlerde market, eczane olmaması nedeniyle hijyen ürünlerine ve ped ürünlerine erişememektedirler. Gebe olan kadınlar yeterli beslenememekte ve gerekli bakımı yapamadıkları için sağlıklı bir gebelik sürdürememektedirler. Kadınların ve kız çocukların ev ve iş hayatına ilişkin sorumluluklarının günlük 12-13 saati geçmesi psikolojik ve sosyal anlamda gelişmelerini engellemektedir. Kadınlar ve kız çocukları aile içerisinde verilen kararlara katılmaktan çok uymaktadırlar. Aile içerisinde karar verici konumda değiller. Aileyi geçindirmeleri nedeniyle kız çocukları eğitimlerini yarıda bırakmaktadır. Aileleri tarafından genç yaşta ya da çocuk yaşta evlendirilmektedir." Çelik, 2020 yılnda Riha'dan yaklaşık 27 bin aileden 300 bin kişinin mevsimlik tarım işçisi olarak başka kentlere gittiğini ve siyasi partilerin bu durumu gözönünde tutmasını istedi. Çelik, devamında 8 Mart'ı kutlayarak, tüm kadınların onurlu yaşamı ve saygın koşullarda çalışmayı hak ettiğini dile getirdi. 


İZMİR 

DİSK Genel-İş İzmir Şubeleri, eski Leman Kültür Merkezi'nden Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne kadar yürüyüş düzenledi. Yüzlerce kadın, “Sömürüye, şiddete, yoksulluğa karşı sokaktayız” pankartı açarak, “İtiat yok itiraz var”, “Alışın her yerdeyiz” ve “Görünmeyen emek sesini yükselt” dövizleriyle yürüdü. Yürüyüş boyunca "Jin, jiyan, azadî" ve "Susma haykır şidete hayır" sloganları atıldı.

DİSK Genel-İş İzmir 7 Nolu Şube Başkanı Özgür Genç, 8 Mart'ın işçi kadınların mücadelesi ve dayanışmasının güçlü bir ifadesi olduğunu vurguladı. Genç, "Bu anlamlı gün, kadınların çalışma koşullarını iyileştirmek ve eşitlik mücadelesini ilerletmek için verdikleri cesur savaşın simgesidir" dedi. 

Eylem, çekilen halaylarla son buldu. 


ANKARA

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, Genel Merkez’de basın toplantısı düzenledi. TTB üyesi kadınların katıldığı açıklamayı TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu Üyesi Ebru Demirel okudu. Bir diğer üye İlkay Çelik ise TTB’nin 8 Mart taleplerini sıraladı. Üretim ilişkilerinin değiştiği ve dünya düzeninin kapitalist, rantçı, erkek egemen halini almaya başladığı günden bu yana, kadınların yaşanabilir bir dünya için mücadele ettiklerini belirten Demirel, “Sağlığın en temel uygulamalardan itibaren paralı hale geldiği bu sistemde sınıf ayrımı derinleşmiş, kadınlar, özel gereksinimleri ile en fazla zarar gören grup haline gelmiştir. İktidarın gerici söylemleri nedeniyle yasal hak olan kürtaj kamu hastanelerinde tıbbi endikasyon dışında yapılmamaya başlanmıştır. Çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlara tek adres özel hastaneler gösterilmiş, özellikle yoksul kadınlar seçeneksiz bırakılmıştır” dedi.  

Açıklamanın ardından TTB’nin 8 Mart taleplerini sıralandı. 


İSTANBUL 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şubesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne dair Bakırköy’de bulunan Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. 

“Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz; Bizim mücadele kararlı özgürlükte ısrarcıyız” pankartı açan SES üyeleri adına açıklamayı Şube Kadın Sekreteri Sevgi Kızılırmak okudu.

8 Mart’ın her türden baskıya ve şiddete karşı direnişi simgeleyen önemli bir mücadele günü olduğunu belirten Kızılırmak, iktidarın saldırılarına karşı kadın ve emekçilerin örgütlü mücadeleyi sürdüreceklerini dile getirdi. Kızılırmak, “Hindistan’da ve Bangladeş’te tekstil, tarım ve farklı iş kollarından kadınların grevleri, İsviçre’de yüz binlerce kadının ‘Kadın mücadelesi sınıf mücadelesidir’ şiarıyla, İzlanda’da 100 bin kadının ücret eşitliği ve şiddetin önlenmesi talebiyle yaptıkları eylemler, İran’da, Irak’ta, Rojava’da ve Afganistan’da ‘Jin, Jiyan, Azadi’ şiarını yükselten kadınların mücadelesine birçok ülkeden kadınların ses verdiğine, dayanışma için sokaklarda olduğuna tanık olduk” diye belirtti.


SİİR

İHD Siirt Şubesi, dernek binası önünde açıklama yaptı. DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Sarıtaş Erdoğan ile Sêrt Belediye Eşbaşkan sdayı Sofya Alağaş'ın yanı sıra çok sayıda kadın açıklamaya katıldı. İHD Siirt Şube Başkanı Sohbet Altan Çetin, "Kadın kurtuluş mücadelesi devam ediyor. Ama dünyanın birçok bölgesinde yaşanan savaşlar da devam ediyor. Erkek egemen ve militarist devlet politikaları maalesef kadınlara savaşı dayatıyor. Savaşın en büyük mağdurları da kadınlar oluyor. Bugün dünyanın birçok bölgesinde Rojava’da, Filistin’de, İsrail’de, Libya’da, Suriye’de, Ukrayna’da kadınlar, savaş mağduru oluyorlar. Kadınların kendi mücadeleleri sonucu elde ettikleri en büyük kazanım olan İstanbul Sözleşmesi’nden imza çeken resmi yetkililer, kadınlara maalesef ki ayrımcı politikalar uygulamaya devam ediyor” dedi.

Açıklama “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla sona erdi. 


ADANA/CEYHAN

Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Belediyeevleri Mahallesi'nde kadın şöleni gerçekleştirildi. Yüzlerce kadın, rengarenk elbiselerle şölene katıldı. Saygı duruşuyla başlayan şölende kadınlar uzun bir süre halaya durdu. 

DEM Parti Ceyhan İlçe Eşbaşkanı Meryem Güler, kadın mücadelesini yükselteceklerini vurguladı. Ceyhan Belediyesi Eşbaşkan adayı Delal Mamuk, belediyeyi kazanmaları halinde kadınların yönetimde yer alacağını söyledi. Mamuk, "Biz kadınlar kazanacağız" dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Arife Çınar ise, "1 Nisan'da seçimlerde kadınların sesi olacağı şekilde sandığa giderek, erkek egemen sisteme son verecek miyiz?" diye sordu. Kadınlar hep bir ağızdan "evet" diye haykırdı. Çınar, "Eşit temsiliyetimizle her alanda, yaşamın her alanında, siyasetin her alanında, yerel demokrasinin her alanında biz kadınlar mücadele devam edeceğiz" dedi. 

Şölen, Koma Şitlên Azadî kadın grubunun sahne alınmasıyla son buldu.


ANTEP 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Antep Kadın Meclisi, cezaevlerinde tutsak kadınlara kart gönderdi.

Kadınlar sonrasında partinin İl Örgütü binasında düzenlenen şölende bir araya geldi. Şölene DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça, Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca, Barış Anneleri de katıldı

DEM Parti İl Eşbakanı Zozan Ayhan, yaptığı konuşmada “Erkek egemen sisteme ‘dur’ demek için buradayız. Beritanlardan Zilanlara direnişimiz devam edecektir” dedi. 

EMEP Antep Milletvekili Karaca da konuşmasında “Dünden bugüne bize tanımayanlara karşı buradan bir kez daha söylüyoruz; vardık, varız, var olmaya devam edeceğiz. Bize savaşı yoksulluğu eşitsizliği reva görenlere karşı mücadele edeceğiz. Bütün dünyanın diline ‘Jin jiyan azadî’ sloganını armağan eden tüm Kürt kadınlarına, cezaevindeki kadınlara selam olsun. Bir kez daha söylüyoruz gücümüz birliğimizdir, birlikte değiştireceğiz” diye konuştu.

  


OSMANİYE

DEM Parti Osmaniye Kadın Meclisi ve TJA, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla DEM Parti Osmaniye merkez İlçe Örgütü önünde kadın açıklama yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı etkinlikte balonlar uçuruldu. Kadınlar, çalınan müzikler eşliğinde dakikalarca halaya durup, sık sık "jin jiyan azadî" sloganı attı. Buluşmada konuşan DEM Parti Osmaniye İl Eşbaşkanı Selda Uygul, tüm kadınların 8 Mart'ını kutlayarak, mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

Etkinlik halaylarla son buldu.


HAKKARİ

DEM Parti Yüksekova Kadın Meclisi ve TJA, Hakkarinin  Yüksekova ilçesine bağlı Güngör Mahallesinde bulunan bir düğün salonunda Kadın Şöleni düzenledi. Şölenin düzenlendiği salon, “Bi Jin Jiyan Azadî ve ber bi 8’ê Adarê ve dimeşin” (Kadın yaşam özgürlük talebiyle 8 Mart’a doğru yürüyoruz), “Jin Hebûn û afirîner e” (Kadın yaratan ve yaşatandır”, “Jin, Jiyan, Azadî” yazılı pankartları ile DEM Kadın Meclisi bayraklarıyla süslendi. Yeşil, Kırmızı, Sarı ve Mor renkleriyle şölene renk katan kadınlar coşkuyla halaya durdu. Yüzlerce kadının katıldığı şölen etkinliği saygı duruşuyla başladı.

Öcalan’a yönelik 25 yıldır kesintisiz bir şekilde giderek ağırlaştırılan bir tecrit politikası olduğunu söyleyen DEM Parti Şırnak Milletvekili Newroz Uysal, tecridin kırılması, Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa demokratik çözüm için cezaevlerinde 103 gündür açlık grevleri olduğunu vurguladı. Uysal, “Sayın Öcalan’ın özgürlüğü, kadınların, gençlerin, Kürt ve Ortadoğu halklarının özgürlüğüdür. Hepsi birbiriyle bağlantılıdır. Öcalan tüm imkansızlıklar ve iletişimsizliklere rağmen 2019 yılındaki son görüşmesinde, kadınların özgürlüğüne yönelik fikriyat ve mücadeleye ilişkin yapmak istediklerinin yarım kaldığını söyledi. Tecridi kırarak yarım kalan bu fikriyatı tekrar geliştirmek gerekiyor” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından sanatçı Özlem Bağlayan sahne aldı. Bağlayan, seslendirdiği şarkılarla alandaki kadınları coşturdu. Şölen, çekilen halayların ardından “Jin, jiyan azadî” ve “Bijî berxwedana Rojava” sloganlarıyla son buldu.


Diyarbakır Kadınlar Günü

DİYARBAKIR

İstasyon Meydanı’nı dolduran kadınlar, “Jin, jiyan, azadî” sloganlarıyla mücadele kararlılığını vurgulayarak, taleplerini haykırıyor. 

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinan Azad-TJA) ve Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi İstasyon Meydanı’nda “Bi Jin Jiyan Azadî, “Ber bi 8’ê Adarê”  ve “Dimeşin/Kadın yaşam özgürlük talebiyle 8 Mart’a doğru yürüyoruz” sloganıyla düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi halaylarla başladı. 

Kadınlar sabahın erken saatinde “Jin jiyan azadi” yazılı pankart ve dövizlerle arama noktalarına akıyor. Miting alanına giriş saati gerekçesiyle engel çıkarmaya çalışan polis slogan ve zılgıtlarla protesto edildi. Yöresel kıyafetleriyle 8 Mart mitingine akan kadınlar, “Amed’den Ankara’ya Gülten Kışanak’ı selamlıyoruz”, “Belucî, Afgan, İran Pakistanlı kadınların mücadelesinin yanındayız”, “Jin jiyan azadî ve savaşlara hayır diyoruz”, “Örgütlü kötülüğünüzü, örgütlü mücadelemizle yeneceğiz” pankartlarıyla süslenen meydanı doldurdu. 


Van Kadınlar Günü

VAN

Van’da düzenlenen coşkulu 8 Mart Kadınlar Günü mitinginde “Özgür yaşamda ısrarcıyız” mesajı verildi. 

Van’da Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde 8 Mart Kadınlar Günü mitingi düzenlendi. Kadınlar, DEM Parti binalarında bir araya gelerek, iki koldan miting alanına yürüyüş düzenledi. Yöresel kıyafetler giyen kadınlar, yürüyüş boyunca "Jin, jiyan, azadî”, sloganları attı. Miting alanında, “Jin, jiyan, azadî”, “Kalanların, gidenlere borcudur özgürlük” ve “Hûn ê me qir bikin! Xwelî li sere we be" pankartları açıldı. 

Miting alanındaki coşku her geçen dakika artarken, alandan sık sık sloganlar yükseldi. Uzun bir süre halaya duran kadınların coşkusu renkli görüntüler ortaya çıkardı. 


Cizre Kadınlar Günü

CİZRE

Cizre'de birbirinden renki kıyafetler giyen kadınlar, 8 Mart mitinginde buluştu. 

Özgür Kadın Hareketi (TJA), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Şırnak’ın Cizre ilçesinde kadın mitingi düzenledi. Mitinge, TJA, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şırnak Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, DEM Parti il ve ilçe belediye eşbaşkan adaylarının yanı sıra yüzlerce kadın katıldı. 


Mersin Kadınlar Günü

MERSİN

Akdeniz ilçesinde düzenlenen 8 Mart şöleninde kadınlar, "Öfkemizle erkek sistemini yıkacağız" mesajı verdi.  

Mersin'in Akdeniz ilçesine bağlı Şevket Sümer Mahallesi'nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın şöleni düzenlendi. Kadınlar, şölen öncesi DEM Parti Akdeniz İlçe Örgütü'nde bir araya gelerek, şölen alanına doğru yürüdü. Erbaneler eşliğinde sık sık “Jin, jiyan, azadî", “Bijî berxwedana jinan” ve “Bijî 8’ê Adarê” sloganları atan kadınlar, ilk olarak Güneş Mahallesi’ne yürüdü. Kadınlar, burada kadın seçim bürosu açılışını gerçekleştirdi. Ardından şölen alanına yürüyen kadınlar, uzun bir süre halaya durdu. Coşkulu buluşmada “Savaşa değil kadına bütçe”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir”, “Yaşamı kuranlar yönetecek” ve “Kadınlar mor çizgimizdir” pankartları açıldı. 


Batman Kadınlar Günü

BATMAN

Batman’da düzenlenen 8 Mart mitingine katılan binlerce kadın, ellerinde katledilen kadınların fotoğraflarını taşıdı. Yapılan konuşmalarda, “Jin, jiyan, azadî felsefesi etrafından kenetlenen kadınların kazanacağı" mesajı verildi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Batman'da miting düzenlendi. Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) tarafından organize edilen miting için kadınlar Kadın Parkı’nda buluştu. Üzerlerinde ulusal kıyafetleri ile mitinge gelen kadınlar, alana kortejler halinde üç ayrı noktadan giriş yaptı. 

Aralarında Adalet Nöbeti tutan Barış Annelerinin de yer aldığı kadınlar ellerinde üzerlerinde “İmralı tecridine son”, “Hevserokatî xeta me ya mor e”, “Kadın katliamı politiktir”, “Güneşimizi karartamazsınız”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Bijî berxwedana jinan” yazılı döviz ve lolipoplar yer aldı.


Elazığ Kadınlar Günü

ELAZIĞ

Elazığ'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için düzenlenen şölende konuşan belediye eşbaşkan adayı Songül Düzgün, “Bizler Beritan’ların, Sara’ların, Arin Mirkan’ların ardıllarıyız. Binlerce kadından aldığımız güçle daha da güçleneceğiz” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi ve Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde Elazığ'ın  Karakoçan ilçesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında şölen düzenlendi.  Mazlum Doğan’ın ablası Serap Doğan da yürüyüşe katıldı. Kadınlar taktıkları mor ve beyaz şallarla kapalı pazar yerinden şölenin yapılacağı düğün salonuna kadar yürüdü. 


KARS

Kars'ta bulunan Antaryum Düğün Salonu’nda kadın buluşması gerçekleştirildi. DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu'nun da aralarında olduğu yüzlerce kadın buluşmaya katıldı. Yöresel kıyafetlerle buluşmaya katılan kadınlar, sarı, kırmızı ve yeşil renkli flamalarla buluşmaya renk kattı.

DEM Parti Kars Belediye Eşbaşkan Adayı Arzu Savaş Derman, "AKP ve MHP faşist erkek egemen iktidarı, her geçen irademizi ve yaşamımızı yok sayıyor. Ancak bizler mücadelemizden geri adım atmadık" diye konuştu. 

Milletvekili Çiçek Otlu ise, Öcalan’nın fiziki özgürlüğü için başlatılan "Büyük Özgürlük Yürüyüşü"nü hatırlattı. Otlu, "İmralı tecridi kırılana dek ve cezaevindeki arkadaşlarımız özgür oluncaya kadar mücadele edeceğiz” dedi. 

Buluşma, sanatçı Hivda Göker’in söylediği Kürtçe şarkılarla devam etti. 


ERZURUM

Erzurum’da da kadın şöleni düzenlendi. DEM Parti belediye eşbaşkan adaylarının yanı sıra çok sayıda kişi buluşmaya katıldı. Buluşmada sık sık "Jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı. Kadınlara karanfil dağıtıldı. 


AĞRI

Ağrı'da kadınlar Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan parti binası önünde bir araya geldi. DEM Parti Agirî Milletvekili Nejla Demir'in yanı sıra çok sayıda kadın buluşmaya katıldı. Kadınlar, "Ey yaşam ya seni özgür yaşayacağım ya da yaşamamış sayacağım” pankartı açarak, sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganı attı. 

DEM Parti Ağrı Belediye Eşbaşkan adayı Hazal Aras, "Tarihten bugüne direniş bazen fabrikalarda, bazen zindanlarda, bazen de tarlalarda varolagelmiştir. Direniş bazen sessiz bir çığlık olmuş, bazen yürek yakan bir haykırışa dönüşmüştür. Kadınlar bazen kendi kaderlerinin seyircisi olmuş, bazen de kahramanı olmuştur. Ama her halleriyle destan yazmıştır. Kadınlar savaşa karşı her zaman barış demiştir. Biz acı ve kederle yoğrulan bu yaşamı yeni bir yaşam modeli ile örmeliyiz. Agirî kadınları olarak yeni bir tarih yazacağız” diye konuştu.

Etkinlik Koma Sorjiyan'in müzik dinletisiyle son buldu. 


ARDAHAN

Ardahan'ın Göle ilçesinde de kadınlar parti seçim bürosunda toplandı. Halaya duran etkinliğe coşku hakimdi. Yerine kayyım atanan Ercîş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin, "Kadınlar bu sisteme karşı mücadele etmekten asla geri durmayacak ve başaracaktır” dedi


MUŞ

Muş’ta bir otelde kadın buluşması gerçekleştirildi. Kadınlar sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganları attı. DEM Parti Gençlik Meclisi üyeleri de buluşmaya katılarak, “Özgür yaşam özgür kadınla mümkündür” ve “Direnen ben direnen halk” dövizleri taşıdı. Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tutsak Necmiye Boz’un 8 Mart için gönderdiği ses kaydı dinletildi. Kadınlar daha sonra hep birlikte “Kezîyên Sor” şarkısının klipini izledi. 

DEM Parti Muş Belediye Eşbaşkan adayı Tuba Sayılgan, “Günbegün büyüyen kadın direnişin verdiği güçle ayaktayız. Yaşamımız, hayatımız ve erkek egemen dünyaya karşı burada direnerek ve mücadele vererek ayakta olacağız" dedi. 

Muş Milletvekili Sümeyye Boz, "Bugün yüzlerce, binlerce kadın arkadaşımız her alanda direniyor ve direnmeye devam ediyor. Kadın özgür olmadıkça bu toplum özgür olmayacaktır" dedi. 

Etkinlik halay ve zılgıtlarla son buldu.


BİTLİS

Bitlis'in Tatvan ilçesinde 8 Mart, bir düğün salonunda yapılan şölenle kutlandı. Çok sayıda kadın şölene katıldı. DEM Parti flamalarıyla süslenen salonda sık sık "jin, jiyan, azadî" sloganları yükseldi. Yöresel kıyafetlerle şölene katılan kadınlar, Kürtçe şarkılar eşliğinde uzun bir süre halaya durdu. 

TJA aktivisti Şevin Çelik, 8 Mart tarihçesine değindi. DEM Parti MYK üyesi Özlem Gündüz, "Tarlada, bağda, bahçede çalışan emekçi kadınlara, zindanlarda direnen Gültan Kışanak, Figen Yüksekdağ, Sabahat Tuncel’e selam olsun” dedi. Gündüz, yaklaşan yerel seçimlere işaret ederek, "Kendimizi de kentlerimizi de bizler yöneteceğiz. Bedlîs’in bütün ilçelerini 2014’te nasıl bizler yönettiysek bundan sonra da biz yöneteceğiz. Bitlis tarihini bilen devlet,  Bitlis halkını açlıkla terbiye ve siyaseten oyunlar oynamaya devam ediyor. Ama Bitlis halkı her zaman kendini yönetti ve yönetecek" diye kaydetti. 

DEM Parti Kadın Meclisi üyesi Gülçin Denli, Sennur Sezer’nin 8 Mart Güneş’i şiirini okudu.


MALATYA

Malatya Demokratik Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenledikleri etkinlikte kadınlarla bir araya geldi. 

Battalgazi ilçesi Emeksiz Üst Kavşağında toplanan platform üyeleri, 'Baskıya, tehdide ve işçi kıyımına son', 'İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz', 'Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam bizimle mümkün', 'ILO 190 imzalansın', 'Emek bizim, hayat bizim, güç bizim' dövizleriyle birlikte 'Eşit ve özgür bir yaşam için baharı da barışı da kadınlar getirecek' pankartını açtı.

KESK Genel Sekreteri Sevgi Yılmaz, "Malatya'da 8 Mart'ı buruk kutluyoruz. Malatya'ya depremden sonra ilk geldiğimizde büyük yıkım gördük. Malatya'da bir yılda çok şeyin değişmediğini gördük. Malatya'dan siyasi iktidara sorunları aktarıyorum; okulları gezdik ikili hatta üçlü eğitim var. Okul binaları yapılıp, sağlıklı eğitim verilmelidir. Sağlıklı içme suyu okullarda yok. Ders saatleri 30 dakika, zaman yetişmiyor. Sağlıklı ve nitelikli eğitim ortadan kalkmış oluyor. İlk atamayla deprem bölgesine gelen öğretmenlerin barınma sorunları çözülmemiş. Sağlık alanında durum daha da vahim. Aile hekimleri kadınların kadın doğum ihtiyacını karşılamıyorlar. Malatya deprem nedeniyle Nitelikli göç vermiş o nedenle sağlıkta yeterli kadro yok. Sağlık çalışanları düzensiz mesaiye kalıyorlar" dedi.


8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kadınlar Türkiye'nin dört bir yanında kutlanıyor

İşte il il 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemleri

ANKARA

Ankara Kadın Platformu

Yürüyüş- Basın açıklaması

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Kolej Meydanı

Saat: 18.00

Batıkent

Basın açıklaması

Tarih: 7 Mart Perşembe

Buluşma: Batıkent GİMSA önü

Saat: 18.30

İSTANBUL

Şişli

Basın açıklaması

Tarih: 7 Mart Perşembe

Buluşma: Abide-i Hürriyet Caddesi Eski Karakol Önü

Saat: 18.30

Yenimahalle, Bakırköy

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Bakırköy Zara Spor Kulübü

Saat: 19.00

Küçükçekmece

Küçükçekmece Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği

8 Mart Şenliği

Tarih: 10 Mart Pazar

Buluşma: Atakent Kültür Merkezi Tiyatro Salonu

Saat: 18.00

Kağıthane

Nurtepe ve Güzeltepeli Kadınlar

8 Mart Şenliği

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Öykü Kafe

Saat: 19.30

Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi SES İş Yeri Temsilciliği

Panel- Müzik dinletisi

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Kütüphane (Ressa Cafe'nin üst katı)

Saat: 15.30

Pendik

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği

8 Mart Şenliği

Tarih: 9 Mart Cumartesi

Buluşma: Başkent Düğün Salonu

Saat: 19.00

Maltepe

Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Derneği

8 Mart Şenliği

Tarih: 10 Mart Pazar

Buluşma: Türkan Saylan Kültür Merkezi

Saat: 17.00

İZMİR

İzmir Kadın Platformu

Basın açıklaması

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi

Saat: 18.00

ADANA

Adana Kadın Platformu

Yürüyüş- Miting

Tarih: 9 Mart Cumartesi

Buluşma: Kasım Gülek Köprüsü

Saat: 15.00

BURSA

Bursa Kadın Platformu

Basın açıklaması

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Fomara Meydanı

Saat: 18.30

KOCAELİ

Kocaeli Kadın Platformu, Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi

Basın açıklaması

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Belediye İş Hanı Önü

Saat: 18.30

Kocaeli Ekmek ve Gül Grubu

8 Mart Şenliği

Tarih: 10 Mart Pazar

Buluşma: İzmit Belediyesi Dernekler Yerleşkesi

Saat: 14.00

GEBZE

Gebze Kadın Platformu

Basın açıklaması

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Gebze Tarihi Çeşme

Saat: 18.30

Birleşik Metal-İş Kadın Komisyonu

Tarih: 7 Mart Perşembe

Buluşma: Gebze Kent Meydanı

Saat: 18.00

AYDIN

Didim Kadın Platformu

Yürüyüş- Basın açıklaması

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Emekçi Kadınlar Parkı

Saat: 18.00

BALIKESİR

Balıkesir Kadın Platformu

Yürüyüş

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Salih Tozan Önü

Saat: 17.30

Basın açıklaması

Buluşma: Alihikmet Paşa Meydanı

Saat: 18.00

Ayvalık 8 Mart Kadın Platformu

Yürüyüş- Basın açıklaması

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Ayvalık Öğretmen Evi önü

Saat: 17.00

Bandırma Emekçi Kadın Platformu

Yürüyüş- Basın açıklaması

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: İDO önü

Saat: 17.00

Edremit Kadın Platformu

8 Mart Şenliği

Tarih: 7 Mart Perşembe

Buluşma: Altınoluk AKD

Saat: 16.00

Altınoluk basın açıklaması

Tarih: 7 Mart Perşembe

Buluşma: Altınoluk Cumhuriyet Meydanı

Saat: 19.00

Edremit basın açıklaması

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Cumhuriyet Meydanı

Saat: 17.00

Gömeç Emek Demokrasi Kadın Bileşenleri

Yürüyüş- Basın açıklaması

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Sadettin Baycan Parkı

Saat: 12.00

BOLU

Bolu Kadın Platformu

Yürüyüş- Basın açıklaması

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: İzzet Baysal Anıtı

Saat: 18.30

ÇANAKKALE

Çanakkale 8 Mart Platformu

Yürüyüş- Basın açıklaması

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Golf Çay Bahçesi

Saat: 17.30

ESKİŞEHİR

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu

Basın açıklaması

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Espark Bağlar Kapısı

Saat: 19.00

KAYSERİ

Kayseri Kadın Platformu

Yürüyüş- Basın açıklaması

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Kayseri Forum AVM önü

Saat: 18.00

ANTEP

Antep Demokratik Kadın Platformu, Kadın Meclisleri, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu

Yürüyüş

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Kırkayak Parkı

Saat: 17.00

Basın açıklaması

Buluşma: Balıklı Meydanı

Saat: 18.00

DERSİM

Basın açıklaması

Tarih: 9 Mart Cuma

Buluşma: Sanat Sokağı

Saat: 12.30

ELAZIĞ

Elazığ Kadın Platformu

Basın açıklaması

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Öğretmen Evi önü

Saat: 17.30

MALATYA

Malatya Demokratik Kadın Platformu

Basın açıklaması

Tarih: 8 Mart Cuma

Buluşma: Emeksiz Üst Kavşağı

Saat: 18.00

KONYA

KESK Konya Şubeler Platformu

Basın açıklaması

Tarih: 8 Mart Cuma

Yer: Eğitim Sen önü

Saat: 18.00