Haber: Şenol Bali

14 Mayıs’tan sonra Türkiye, hafta sonu yeniden sandık başına gidecek. İki adayın yarışacağı ikinci tur oylamasında, 13. Cumhurbaşkanı belirlenmiş olacak. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yarışacağı seçim öncesinde siyasi partilerin seçim çalışmaları da devam ediyor.

FOTO 1 Yeşil Sol Parti, HDP ve DBP tam kadro sahadaki çalışmalarını sürdürdü

Yeşil Sol Partililer tam kadro sahada

Kılıçdaroğlu’nun oyların yüzde 62’sini, Erdoğan’ın da yüzde 35’ini aldığı Van’da da partilerin ikinci tur çalışmaları devam ediyor. 14 Mayıs’taki parlamento seçimlerinde vekillerin 6’sını alarak yarışı tamamlayan Yeşil Sol Parti, tam kadro sahada kalarak ikinci tur çalışmalarını sürdürdü. Milletvekili seçilen adaylar, il ve ilçe örgütleri ile beraber ilçe ilçe köy köy gezen Yeşil Sol Parti, destek kararı aldıkları Kılıçdaroğlu için oy istiyor. Partililer, uğradıkları adreslerde seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunuyor. Öte yandan Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Berdan Öztürk de seçim çalışmaları kapsamında Van’da bulunuyor.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ikinci tur seçimlerine giderken daha milliyetçi bir dil kullanmasının Kürt illerindeki seçmenin kararını nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Kent sokaklarındaki hava, Yeşil Sol Partili seçmelerin Kılıçdaroğlu’na desteği sürdürecekleri yönünde.

FOTO 2  CHP'ller 28 Mayıs öncesinde sahada yürttükleri çalışmalar, 14 Mayıs öncesini arattırdı

Murat Emir seçim çalışmaları için Van'da

Kentteki seçimlerde oyların yüzde 9’una yakınını alan CHP, vekil çıkarmayı çok az bir farkla kaçırdı. Seracettin Bedirhanoğlu’na listenin başında yer veren CHP, kentteki oylarını dörde katladı. 14 Mayıs öncesinde hummalı bir çalışma yürüten CHP ve Millet İttifakının diğer bileşenlerinin 28 Mayıs öncesinde sahada tam kapasite çalışma yürüttüklerini söylemek güç. Son günlerde aralarında CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in de olduğu milletvekili ve partili kurmayların kentte gelmesi ile çalışmalara hız kazandırıldı.

FOTO 3 DEVA Partisi il baikanı ve bazı parti yöneticileri AKP2ye katıldı

DEVA Partisi Van il başkanı ve bazı partililer AKP’ye katıldı

İkinci tur çalışmaları sürüyorken Millet İttifakı bünyesinde seçimlere giren DEVA Partisi’nin Van il başkanı Erdinç Peker ile bazı yöneticiler, partilerinden istifa ederek AKP’ye geçti. Kılıçdaroğlu’nun Van mitinginde sahneye çıkarak kitleyi selamlayan Peker, bu kararını Millet İttifakı’nın kendilerini temsil edemez hale gelmesine bağladı. Peker, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıkladı.

AKP Van il başkanlığında yapılan katılım töreninde konuşan Peker, “Uzun soluklu bir seçim sürecinden geçtik. Beraberce büyük emekler harcadığımız, maddi manevi elimizden gelenin fazlasını yapmış olduğumuz partimiz tarafından seçim sürecinde tamamen yalnız ve başka partilerin ellerine teslim edildik. Emeklerimizin karşılığı olarak bize dayatılan bu tavır asla tarafımızca kabul edilebilir değildi. Bizler yine de sabrettik ve sivrilen taraf olmak istemedik.” İfadelerine yer verdi.

Erdoğan’ı başkan yapacaklarının sözünü veren Peker, “Millet İttifakı, her pazarlık masasında kolunu bacağını bırakmayı kabul eden bir oluşum olmuş, gördüğümüz durum itibarıyla da ülkeyi yönetemeyeceklerine kanaat getirmiş bulunmaktayız. Doğru olan, ülkemizin ve devletimizin devamlılığını sağlayacağına inandığımız AK Parti saflarına geçmeyi kendimiz ve ülkemiz için bir görev kabul etme kararı almış bulunmaktayız. Herhangi bir pazarlık yapmadan, sadece ülkemizin bekası için gerekli tüm çalışmaları yapacağımıza ve de ikinci turda Recep Tayyip Erdoğan'ı başkan yapacağımıza söz veriyoruz” sözlerini kullandı.

Seçimlere katılım ve sonuçlar nasıl olur?

14 Mayıs’ta yapılan seçimde birçok Kürt kentinde katılım oranı yüzde 80’in altında kaldı. Katılımın önceki seçimlere göre düşüş yaşadığı kentlerden biri de Van oldu. Van'da katılım yüzde 83,34'ten yüzde 78,62'ye düşmüş durumda. Kentte sandığa gitmeyenlerin sayısı 151 bin 244 olarak saptandı. Yine 27 bin dolaylarında oy geçersiz sayıldı. 28 Mayıs’ta da sandıklara gitme oranının daha çok düşeceği tahmin ediliyor.

Bir diğer konu ise sandık güvenliği. Birçok kentte olduğu gibi Van’da da Yeşil Sol Parti’nin oylarının MHP’ye yazıldığı bilgileri kamuoyuna yansımıştı. Yeşil Sol Parti ile Millet İttifakı bileşenleri, sandık güvenliği konusunda daha sıkı tedbirler almayı hedefliyor.

Yine 28 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde Kılıçdaroğlu’nun yarışı yine önde tamamlayacağı tahmin ediliyor.

Seçim 2023 Yerel Medya Koordinasyonu