10 Nisan günü Çanakkale’nin Civler Köyünde meydana gelen olay ile ilgili, İHD. Çanakkale Şube olarak; haber sitelerine yansıyan şekliyle, şube üyemiz avukat, Zilan Leventoğlu tarafından bilgilendirme amacıyla başka gruba atılan mesaj, kopyalanarak, bilgi alınmadan haber yapılmıştır. Yayınlanan birçok haber sitesinde, Avukat Zilan Leventoğlu ile iletişim kurulmamış, bizzat onun ağzından aktarılmış gibi yansıtılmıştır, bu durumun düzeltilerek, ayrıca haberdeki hatalı kısımların düzeltilmesini rica eder, bu haber sitelerinin düzeltme yapmalarını talep ettiğimizi kamuoyuna duyururuz.

 Rudaw, Yeni yaşam, Demokrat haber, Mezopotamya Ajansı, Basnews, Surajans, Nupel TV ,

Dosyada gizlilik kararı olması sebebiyle olayın tüm detaylarını bilmediğimizi bildirmekle birlikte, Cabir ailesi tarafından aktarılan bilgilere göre özet olarak olay; arazi anlaşmazlığı sebebiyle iki ailede çıkan karşılıklı yaralama olayı sonrasında jandarmanın olaya müdahale etme amacıyla Cabir ailesinin evine gitmesi sonucunda Cabir ailesine orantısız güç kullanması, yetkilerini aşarak birçok kez rastgele ateş etmesi, Süleyman Cabir’in vücut bütünlüğünü ihlal ederek yaşam hakkını ihlal edip hayatına son vermesi şeklinde gerçekleşmiştir. Biz, İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi adına avukat Zilan Leventoğlu aracılığıyla dosyadaki hak ihlallerini raporlamak, delil karartılmasını engellemek, aileye yönelik daha büyük hak ihlallerinin meydana gelmesini engellemek amacıyla dosyanın takipçisiyiz. Dosyada gizlilik kararı olmasının yanı sıra; aileye özellikle ‘’Kürt Kimliğinize yönelik herhangi bir hakaret veya tehdit oldu mu veya bu sebeple yapılan bir saldırı, hak ihlali meydana geldi mi ‘’ diye sorduğumuzda cevap olarak ; ‘’somut bir şekilde hayır olmadı ama bu kadar büyük ve sert müdahalenin Kürt olmamızdan kaynaklı olduğunu düşünüyoruz ‘’ şeklinde cevap vermişlerdir.

Her ne kadar olayın temelinde çiftçilikten kaynaklı ihtilaflar nedeni ile yaralama olayı olmuş olsa ve ırkçılığa ilişkin somut bir delil olmasa da; ailenin Vanlı bir Kürt aile oluşu, bir kürde karşı orantısız güç kullanılarak yaşamına son verilmesi temelde düşmanca bir saikle hareket edildiği yönünde ihtimaller de elbette barındırmaktadır. Bu açıdan da dosyanın takipçisi olacağımızı bildirir, yayınlanan haberlerin de bu minvalde düzeltilmesini rica ederiz. 12.04.2023

                                                                                                     İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi