İstanbul Büyükşehir Belediyesi İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, “Dünya enerji piyasası benzersiz bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyor. Bu yıl, yenilenebilir enerji ve doğal gaz sektörlerinde büyük bir paradigma değişimi yaşandı. Bunun etkilerini gelecek yıllarda daha belirgin şekilde gözlemleyeceğiz” açıklamasını yaptı.

İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, enerji sektörünün geleceği ve 2022 yılına ilişkin yazılı bir değerlendirme yayınladı. Dünya enerji piyasalarının büyük bir değişim yaşadığını belirten İGDAŞ Genel Müdürü Özmen, bu değişiminin etkilerinin önümüzdeki yıllarda çok daha net görüleceğini belirtti. Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki potansiyeline dikkat çeken Özmen, konuyla ilgili şunları kaydetti:

“BÜYÜK BİR PARADİGMA DEĞİŞİMİ YAŞANDI: Dünya enerji piyasası benzersiz bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyor. Bu yıl, yenilenebilir enerji ve doğal gaz sektörlerinde büyük bir paradigma değişimi yaşandı. Bunun etkilerini gelecek yıllarda daha belirgin şekilde gözlemleyeceğiz.

BU DÖNEM GELECEK İÇİN ÖNEMLİ İPUÇLARI TAŞIYOR: Enerji politikalarının ve piyasalarının yeniden yapılandırıldığı bu dönem, gelecek için de önemli ipuçları taşıyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) raporuna göre 2022-2027 arasında yenilenebilir enerjiye dayalı küresel kapasite 2 bin 400 GW artacak.

AVRUPA’DA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI İKİ KATINA ULAŞACAK: Rapora göre yenilenebilir enerjiye yatırımları, önümüzdeki 5 yılda toplam kapasite artışının yüzde 90’ını oluşturacak. Avrupa özelinde ise yatırımlar, bir önceki 5 yıllık dönemin iki katına ulaşacak. Yenilenebilir enerjide itici gücün güneş ve rüzgâr olması bekleniyor. IEA’nın tahminine göre gelecek 5 yılda güneşe dayalı kapasite bin 500 GW artarak, 2026’da doğal gaza 2027’de ise kömüre dayalı elektrik üretim kapasitesini geride bırakacak.”

“RÜZGAR SANTRALLERİ ÇOK ÖNE ÇIKACAK”

Gelecek 5 yıl içerisinde rüzgâr santrallerinin kapasitesinin iki kat artacağına dikkat çeken Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önümüzdeki 5 yıl içerisinde yenilenebilir enerji kaynağı olarak rüzgar santralleri çok öne çıkacak. Rüzgâr santrallerinde kapasite artışı ikiye katlanacak. Bu artışın yüzde 20’sinin deniz üstü (offshore) santrallerden gelmesi öngörülüyor. Ülkemizin yenilenebilir enerjideki mevcut kurulu gücünde ise, daha yüksek oranda artış sağlayabileceğimiz potansiyelimiz var. Özellikle rüzgarda, dönemsel bazda bileşik yıllık büyüme hızında (CAGR) bir gerileme var. Gelişmiş rüzgar endüstrimiz, bunu arttıracak kapasiteye sahip.”