Evrensel’de yer alan habere göre, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, katıldığı bir online programda çocukların zorla evlendirilmesine dair bir soruyu "Neye göre çocuk, kime göre çocuk?" diye yanıtladı.

Zekeriya Yapıcıoğlu, 3S Medya adlı YouTube kanalında Serkan Kartal'ın sunduğu Demokrasi Odası adlı programa katıldı. Yapıcıoğlu, program sunucusu Kartal'ın "Bazı cemaatlerin çocuk yaşta evliliklere izin vermesi konusunda neler düşünüyorsunuz" sorusuna verdiği skandal yanıtla istismarı onayladığını ifade etti.

Yapıcıoğlu, Kartal'ın sorusuna verdiği yanıtta "Kaç yaşında çocuk, neye göre çocuk, kime göre çocuk? Şimdi bazıları 20 yaşındadır ama hâlâ çocuktur, bazısı 15 yaşındadır ama olgundur. Ben hukukçuyum, ben hukuk fakültesinde okuduğum dönemde kız çocuklarının 15, erkek çocuklarının 16 yaşında kanunen evlenmelerine imkan vardı; anne babalarının rızası varsa evlenebiliyorlardı. Bence eğer kişi psikolojik ve biyolojik olarak kendisini evliliğe hazır hissediyorsa, eğer ebeveyni de bunu uygun görüyorsa bence daha erken yaşlarda evlenebilmeliler" ifadelerini kullandı.

ÇOCUK İSTİSMARI NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü, çocuk istismarını “Çocuğun sağlığını, fiziksel ve psikososyal gelişimini olumsuz etkileyen, bir yetişkin, toplum ya da devlet tarafından bilerek ya da bilmeyerek tüm davranışlar çocuğa kötü muameledir. 18 yaşın altındaki çocukların ya da ergenlerin anne-babaları, onları bakıp gözetmek ve eğitmekle görevli öğretmen, usta, koruyucu aile fertleri, vasi gibi kişiler ya da yabancı kişiler tarafından yapılan, bedensel ve/ya psikolojik olarak sağlıklarına zarar veren, fiziksel, duygusal, cinsel ya da zihinsel gelişimlerini engelleyen tutum ve davranışlar çocuk istismarıdır." diyerek tanımlıyor.