ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), İran'da ekonomik sorunlar sebebiyle patlak veren eylemlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bin 373'e yükseldiğini paylaştı. Kurumun verilerine göre, ülkenin farklı noktalarında gerçekleşen olaylar sonucunda 42 bin 486 kişi gözaltına alındı. Gösterilerde çıkan çatışmalarda 214 güvenlik görevlisi dahil olmak üzere toplam 6 bin 373 kişi yaşamını yitirdi. HRANA, bir önceki gün ölü sayısının 6 bin 221 seviyesine ulaştığını kaydetmişti.
İRAN'DAKİ GÖSTERİLER VE RESMİ VERİLER
İran'da 28 Aralık 2025 tarihinde yerel para biriminin döviz karşısında hızla değer kaybetmesi ve ekonomik krizin derinleşmesi üzerine Tahran Büyük Çarşı'da esnafın öncülüğünde başlayan protestolar tüm ülkeye yayıldı. Başkent Tahran'da 8 Ocak'ta şiddetlenen eylemler sırasında ülke yönetimi internet erişimini kısıtlama kararı almıştı.
İran Şehit ve Gaziler Vakfı, Adli Tıp Kurumuna dayandırdığı 21 Ocak tarihli açıklamasında, gösterilerde güvenlik güçleri ve siviller dahil 3 bin 117 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etmişti. Bu kişilerden 2 bin 427'sinin "silahlı terör grupları" tarafından öldürülen güvenlik personeli ve siviller olduğu belirtilirken, 690 kişi hakkında ise bilgi verilmemişti. İran'da gösteriler durulmuş olsa da ABD'nin Virginia eyaleti merkezli HRANA, daha fazla vakayı doğruladığını vurgulayarak ölü ve gözaltı verilerini güncellemeyi sürdürüyor.





