Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, festivalin açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"18. Hopa Deniz ve Kültür Festivalini yapmaktayız. Biliyorsunuz Hopa’mızda ağırlıklı olarak plaj voleybolu yapılıyor. Türkiye Voleybol Federasyonuyla beraberce yapmaktayız. Voleybol bir etaptır, Hopa ayağı uluslararası düzeydedir.

Ayrıca yine yöresel olarak, coğrafi işaret aldığımız laz böreği yine müzemize ait objeleri halkımızla paylaştık devam ediyoruz. Festivalimizin bugün açılış gününü yaptık. 5 gün sürecek voleybol turnuvası olarak ikinci gününde bir konserimiz var. Niyazi Koyuncu ve diğer sanatçı arkadaşlarımızla konser yapacağız.

Ağırlık dediğim gibi voleybol festivali. Plaj voleybolu da Karadeniz'de sadece Hopa'da yapılmaktadır. Plaj voleybolunu çok önemsiyoruz gerçekten de uluslararası anlamında da çok iyi oluyor. Voleybol Federasyonuna da tam destek vererek elimizden geldiği kadar üst düzeyde yapmaya çalışıyoruz. Kazım Koyuncu bizim biliyorsunuz yöresel sanatçımız. Hopa'nın müzik anlamında öncü sanatçımız hem devrimciliği yanında, kendini müzik anlamında öncülüğü vardır. Kazım Koyuncu'dan sonra birçok sanatçımız Hopa'dan birçok sanatçı çıkmasına neden olmuş ve çıkmıştır. O anlamda Kazım Koyuncu'yu rahmetle anıyorum saygılar sunarım."

"ATMACA BİZİM SEMBOLÜMÜZ"

Atmacacı Ahmet Sönmez ise şöyle konuştu:

"Bu Doğu Karadeniz'in Kemalpaşa, Hopa, Arhavi ve Borçka Rize'nin de Fındıklı, Ardeşen ve Pazar ilçelerinde yapılan bir geleneksel atmaca kültürümüz. Bu bizim dedelerden, babalardan gelen protein ihtiyacımızı atmacayla karşılıyoruz günümüzde bu atmaca bizim sembolümüz yani dedelerden kalan bir miras. Tabi günümüzde proteine ihtiyacımız var mı yok. Bunlardan da bıldırcın avlıyor muyuz avlamıyoruz gibi bir şey artık bıldırcına falan ihtiyaç yok nedir nefsimizi geleneğimizi sürdürmek için bir tane iki tane üç tane yakalarsak olayı bitirmiş oluyoruz, onun dışında farklı bir şey yapmıyoruz yani. Zamanı geliyor mevsimi geliyor bunları doğaya salıyoruz.”