Anayasa Mahkemesi, ikinci kez gelen HDP iddianamesini kabul etti ve süreç başlamış oldu. Pandemi tedbirleri için gözler Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ndeydi. Aşılama yaygın biçimde devam ederken, uzmanlar uyarılarını sürdürüyor. Günün öne çıkan haberlerini sizin için derledik.

https://www.youtube.com/watch?v=BsGAyAQbXas

HDP İDDİANAMESİ KABUL EDİLDİ

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yeniden yazdığı HDP iddianamesini kabul etti. HDP’nin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianamedeki, siyasi yasak ve banka hesaplarının bloke edilmesi talepleri ise daha sonra değerlendirilmek üzere reddedildi.

İddianamede, hakkında siyasi yasak talep edilen siyasetçinin isim listesine ulaşıldı.

Günün önemli bir başka davası ise Kobane Davası’ydı. 3. duruşmanın 6. oturumunda yargılanan siyasetçilerin yakınları salona alındı, çok sayıda kişi duruşmayı farklı bir salonda izledi.

HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik saldırılarda katledilen Deniz Poyraz’ın anısına, katledildiği yerde “Deniz Poyraz Köşesi” kurdu.

ABD, Avusturya'da gözaltına alınan Sezgin Baran Korkmaz'ın el konulması gereken mal varlıklarını yayınladı.

PANDEMİDE SON DURUM VE YENİ KARARLAR

Bugün toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin gündeminde pandemi kısıtlamaları ve diğer güncel gelişmeler vardı.

Vali Ali Yerlikaya, İstanbul'da 7 milyon 590 bin 610 doz aşı yapıldığını ve hedef kitlede yüzde 51 oranına ulaşıldığını söyledi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Salgın bitmedi, etkili aşılarla yeterli aşılama olmadan bitmeyecek. Binlerce ölümle sonuçlanan yeni pikler olabilir” diyerek, Eylül’e kadar, kalabalıklardan uzak durulmasını istedi.

CANLI YAYIN | #ONURHAFTASI ÖZEL dokuz8GÜNDEM

#dokuz8OnurHaftası Özel programında Büşra Ağaç'ın konuğu Kaos GL'den Yıldız Tar oldu. Programda “Devletin homofobi inşası” konuşuldu.

https://www.youtube.com/watch?v=3o97fbTHbAk

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ HABERLERİ

Validebağ’daki düzenleme projesinin başlayacağı duyurulunca halk koru içinde nöbet eylemine başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum. Marmara Denizi'nin 30 metre derinliğine oksijen verileceğini duyurdu.

Kırmızı daireDoç. Dr. Meryem Yeşim Çelik, midyenin suyu temizleme özelliğinden dolayı, müsilajla mücadelede biyolojik bir çözüm olarak kullanılabileceğini söyledi.

İran'daki Buşehr Nükleer Santrali'nin faaliyetinin "acil durum" nedeniyle durdurulduğu açıklandı.

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde özel maden ocağında açığa çıkan metan gazından zehirlendiğinden şüphelenilen işçi yaşamını yitirdi.

Bitlis'te düzenlenecek operasyonlar nedeniyle 19 köy ve mezralarında sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Tarım ve Kredi Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz'ın 11, yardımcısı Davut Arpa'nın 5 ayrı kurumdan ücret aldığı ortaya çıktı.

Müzelerdeki skandallara Batman Müzesi de eklendi. Piyasa değeri 10 milyon lira olan 20 altın sikkenin kaybolduğu belirtildi.

Ermenistan'da yapılan erken seçimi Paşinyan oyların yarısından fazlasını alarak kazandı. Ana muhalefet partisi yüzde 18’de kaldı.

İsveç’te parlamentoda yapılan güven oylamasında güven oyu alamayan Stefan Löfven hükümeti düştü.

GÜNÜN YAZISI

Bekir Güneş, Galatasaray ve Amedspor kongrelerini #dokuz8 için yazdı; “Galatasaray'da aşkla başlayan Burak Elmas-Fatih Terim yönetimi kavga ile biter mi?” diye sordu.

CANLI YAYIN | #EURO2020 ÖZEL

#dokuz8GÜNDEM Spor programında EURO2020'de gruplarda oynanan son maçlar ele alındı, Türkiye en erken veda eden ülke olması konuşuldu. Gazeteci Bekir Güneş ve Spor Yazarı Barış Özdil, EURO2020’yi değerlendirdi.

https://www.youtube.com/watch?v=d7SYKXUF97E