HDP Grubu, TBMM Genel Kurulu’nda “cezaevlerindeki yeni infaz rejiminin yarattığı sorunlar ve çözüm yollarının araştırılması”na yönelik Meclis araştırma önergesinin bugünkü birleşimde görüşülmesine ilişkin grup önerisi verdi.

Önergeyi açıklamak üzere söz alan HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, “Uygulamada infaz yakmaları olarak da bilinen cezaevi idare ve gözlem kurullarına ilişkin olan yasa, 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu beraberinde tamamen hukuksuzlukları getirdi. Bu uygulamalarla birtakım keyfi uygulamaları da beraberinde getiren bir düzenleme sistemidir. Bu uygulamalarla birlikte hapishane idareleri, ancak mahkemelerin karar verebileceği nitelikte kararlar vermeye başladı. Yani Anayasa’nın 138’inci ve 142’nci maddesinde yer alan mahkemelere ilişkin halkların adına yargılama sistemi tamamen cezaevi idare ve gözlem kurullarının kararları haline geldi. Bu da açıkça Anayasa’ya aykırı bir durum” dedi.

“CEVAHİR 44,75 PUANLA İYİ HALLİ SAYILMAMIŞ. 45 GEREKİYOR. 44,75 PUANLA, YANİ 0,25 İLE CEVAHİR’İN İNFAZINI YAKMIŞLAR”

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, “Çok da duyduğumuz ‘yakarım infazı’ dedikleri şey aslında bu. İdareye tanınan bu geniş ve belirsiz yetki, keyfi ve kanunsuz uygulamaları da beraberinde getiriyor. Ben de bir örnek vermek isterim; Elâzığ Cezaevi’nde bir mahkûmun infazı, dini inancından dolayı yakıldı. Bir mahpusun infazı dini inancından dolayı yakıldı. Olur mu diyorsun, gerçekten olmuş. Elâzığ Cezaevi’ndeki mahkûm Müslüm Cevahir Vurucu, gözlem kurulu ile yaptığı görüşmede kendisine, imamla neden görüşmediği sorulmuş. Cevahir bu soruya gülümsemiş. Bu kuruldaki idarecilerin hepsi ama hepsi Cevahir’in Alevi bir inanca sahip olduğunu gayet iyi biliyor. Görüşme sonucunda puanlama yapmışlar. Cevahir 44,75 puanla iyi halli sayılmamış. 45 gerekiyor. 44,75 puanla, yani 0,25 ile Cevahir’in infazını yakmışlar. Gerekçesi şu; hükümlü, manevi rehberlik birimi ile ahlak eğitimi ve rehberlik çalışmalarına katılmamıştır’ diyor. Bunu kafamızdan uydurmuyoruz, mahkeme tutanaklarında var bu ya. Yazıktır, burası güya hukuk devleti” diye konuştu.

“CEZAEVLERİNDE İDDİA EDİLEN TÜM HUSUSLAR ASLINDA BİR SİYASİ BİRER PROPAGANDA OLARAK KULLANILMAKTADIR”

AKP Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, “Ceza infaz kurumlarında hiçbir hükümlüye ayrımcılık, kötü muamele ve keyfi uygulamaların yapılması söz konusu değildir. Adalet Bakanlığımız cezaevlerinde işkence, kötü muamele ve hak ihlallerine karşı sıfır tolerans ile hizmet vermektedir. Cezaevlerinde iddia edilen tüm hususlar aslında bir siyasi birer propaganda olarak kullanılmaktadır” dedi.

REDDEDİLDİ

HDP’nin önerisi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.