dokuz8HABER/Cesim İlhani

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski İstanbul Milletvekili Prof.Dr.Erol Katırcıoğlu, seçimlere 6 gün kala dokuz8HABER’e konuştu. 

İstanbul gibi şehirlerde yaşayan Kürtler ile Anadolu’da yaşayan Kürtler arasında bazı konularda farklılıklar olduğunu belirten Katırcıoğlu, İstanbul’da Kürt seçmenin AKP İBB adayı Murat Kurum veya Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçilmesinin kendileri için iyi olmayacağını düşündüklerini ifade etti.

Prof. Dr. Katırcıoğlu şöyle konuştu:

“ÖNEMLİ BİR ORANDA KÜRT SEÇMENİNİN İMAMOĞLU’NU DESTEKLEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

“İstanbul gibi şehirlerde yaşayan Kürtler ile Anadolu’da yaşayan Kürtler arasında bazı konularda farklılıklar var. Bunu arkadaşlarıma da söyledim. ‘İstanbul’daki Kürt seçmeni sizin yönlendirdiği gibi davranmayabilir’ dedim ki davranmaz diye düşünüyorum. Çok sıkıntılar içerisinde olan bir halk ve Murat Kurum gibi adamların veya Erdoğan’ın seçilmesinin kendileri açısından olumlu bir şey getirmeyeceğini düşünüyorlar. Ben de bu kanaatteyim. Ben önemli bir Kürt seçmeninin Ekrem İmamoğlu’nu destekleyeceğini düşünüyorum. Durum öyle gözüküyor.” 

DEM PARTİ YÜZDE 5 ALIRSA VE İMAMOĞLU YÜZDE 1-2’YLE KAYBEDERSE...

DEM Partililerle İstanbul seçimlerini ve Ekrem İmamoğlu’nu kendi aralarında tartıştıklarını ifade eden Katırcıoğlu, “Arkadaşlara şunu da söyledim; ‘Ya Allah aşkınıza diyelim ki İmamoğlu yüzde 1-2 oranında İstanbul seçimini kaybettiğinde, belediyeyi Erdoğan’a devrettiğinde siz ne yapacaksınız? Nasıl bakacaksınız milletin yüzüne?’ Kolay bir şey değil ki bu. Diyelim biz (DEM Parti) almışız yüzde 5 oranında bir oy ama sonuç olarak Ekrem İmamoğlu’na kaybettirmiş olacağız. Bunun hesabını vermek çok zor geliyor bana” şeklinde konuştu.

Katırcıoğlu, ”Kulağıma geliyor, DEM Parti İstanbul seçimi için ciddi bir çalışma yapmıyor diye” sözleriyle izlenimlerini aktardı.

“ERDOĞAN FARKLI BİR HAYALE EVRİLDİ, BU HAYAL BİZİM HAYALİMİZ DEĞİL”

Erdoğan’ın 2011’den sonra değiştiğini ve rövanşist bir zeminde geriye doğrulduğu evrildiğini düşünen Katırcıoğlu, “Erdoğan farklı bir hayale evrildi, bu hayal bizim hayalimiz değil” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun seküler kesimlerle sünni kesimleri birleştirmenin önemini kavradığını vurgulayan ancak bunun olmadığını hatırlatan Katırcıoğlu, İmamoğlu’nun hem islami kimliği, hem de sosyal demokrat olma iddiasıyla potansiyel olarak böyle davranabileceğine inandığını ifade etti. Katırcıoğlu şöyle devam etti:

“Erdoğan, 2011’den sonra değişti, daha rövanşist ve geriye doğru evrildi. Kendi içine kapandı. Güvenlikçi ve milliyetçi kanatla da içli dışlı oldu. Farklı bir hayale doğru evrildi. Bu hayal bizim hayalimiz değil. Erdoğan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra padişah gibi yönetiyor, hiçbir şeyi takmıyor. Güvenli bir devlet yönetimi sergilemiyor esasında.  Onun için ben Türkiye’nin sorunlarını ki Kılıçdaroğlu önemli bir şey kavramıştı, seküler kesim ile Sünnileri birleştirmek. Bu kesimlerin ortak bir hayat için birlikte davranmalarını sağlamak.

İMAMOĞLU KILIÇDAROĞLU’NUN YARIM BIRAKTIĞINI TAMAMLAYABİLİR Mİ?

Türkiye’nin bence Kemalist pencereden ayrılmasını sağlayacak önemli bir adımdı. Bu olmadı. Onun için bence potansiyel olarak İmamoğlu böyle davranabilir. İslami bir kimliği var, bir yandan da sosyal demokrat olduğunu söylüyor. Daha aydınlık bir yüz diye düşünüyorum.”