HDP Sözcüsü Ebru Günay, Selahattin Demirtaş’ın aktif politikayı bıraktığını açıklamasına ilişkin açıklamada bulundu.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, yeniden yapılanma sürecine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın aktif politikayı bırakmasına yönelik sorulara cevap veren Günay şunları söyledi:

“Bu konu ve bu konu üzerinden yapıla spekülatif söylemlere Demirtaş’ın kendisi gerekli cevapları verdi. Elbette ki kendisi önceki dönem Eş Genel Başkanımız ve biz bu süreçte tartışmaları ve çalışmaları yürütürken de bütün parti kurullarımızla, yine siyaseten HDP içerisinde ve şu an tutuklu aktör arkadaşlarımızla bir tartışma süreci yürüttük. Bütün parti stratejisini ve seçim stratejisini de yürütürken de bu kurullarda tartışmalar yürüterek gerçekleştirdi. Kendisinin cumhurbaşkanı adaylığı kendisinin hukuki durumu nedeniyle ilgili kurullarımızla değerlendirildi. Kendisinin bir kadın cumhurbaşkanı adayı önerisi vardı. Bir HDP’li olarak bizlere yönelttiği eleştiriler ve kendisinin özeleştirisi bizler için kıymetlidir”

DEMİRTAŞ NE DEMİŞTİ?

Demirtaş,  aktif siyaseti bırakma kararını açıklamıştı. Öte yandan Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı adaylığına yönelik HDP Genel Merkezi’ne sunduğu teklifin gerekçe gösterilmeden reddedildiğini ifade etmişti. Demirtaş şöyle demişti:

“Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmaları başlamadan önce ben Genel Merkezimize, Cumhurbaşkanı adayı olmaya hazır olduğumu ve seçimi ikinci tura bırakıp o aşamada demokratik hamlelerle daha fazla katkı sunabileceğimizi belirttim. Ayrıca, benim adaylığım partimizin de oy oranını artırabilir dedim. Aslında siyasi yasağım yoktu ama ola ki Yüksek Seçim Kurulu adaylığımı reddetse bile sonrasında çıkaracağımız adayın tabanımızın sahiplenmesinin daha kolay olacağını belirttim. Fakat bu önerim, herhangi bir gerekçe sunulmadan reddedildi. Gerekçesini halen bilmiyorum. Bu tartışmalar sürerken deprem oldu ve sonrasında aday çıkarmamaya doğru evrildi süreç. Bu karar da Genel Merkez ve ittifak bileşenlerince ortak alındı. Bana da öncesinde bilgi verildi, elbette bu kararın arkasında durduk.”