Haber: Nurettin Aldemir

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eskişehir İl Eş Başkanı Şükriye Ercan Gölpunar hakkında 20 Mart'ta düzenlenen Newroz etkinliğinde yaptığı konuşma nedeniyle hakkında başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Eskişehir Cumhuriyet Savcılığı, Gölpunar hakkındaki soruşturmada “kovuşturmaya yer olmadığı”nı kaydetti.

“PROPAGANDA OLARAK NİTELENDİRİLEMEYECEĞİ…”

Cumhuriyet Savcısı Ferhat Demirci imzalı kararda, şu ifadelere yer verildi:

“3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7/2 maddesine atıfta bulunularak ‘Terör Örgütünün Propagandasını Yapmak, suçunun oluşabilmesi için; her şeyden önce bir propagandanın varlığının söz konusu olmasının gerektiği, Türk Dil Kurumuna göre propaganda sözcüğünün; bir öğreti, düşünce veya inancı başkalarına tanıtmak, benimsetmek ve yaymak amacıyla söz, yazı vb. yollarla gerçekleştirilen çalışma, yaymaca anlamına geldiği, o halde bu tanım ışığında terör örgütü ile ilgili olarak alelade bir davranışın veya söylenen sözün propaganda olarak kabul edilemeyeceği, bir söz veya davranışın propaganda olarak kabul edilebilmesi için, terör örgütü ile ilgili öğreti, düşünce veya inancı, başkalarına tanıtmak, benimsetmek ve yaymak amacıyla yapılmış olmasının şart olduğu, bu koşulu taşımayan söz ya da davranışların propaganda olarak nitelendirilemeyeceği’ değerlendirmesi yapılmıştır.

Savcı ayrıca T.C. Anayasası'nın 26. Maddesini; Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına Dair Sözleşme'nin 10. Maddesini; 11.04.2013 tarih ve 6459 sayılı Kanun'un 8. Maddesinde yapılan değişikliği ve 7. Maddenin 2. Fıkrasını; AİHM Zana Türkiye kararını; AİHM Yılmaz ve Kılıç/ Türkiye kararını; Yargıtay 16.Ceza Dairesi 2015/2282 E-2016/3884 K, 2015/7522 E-2017/850 K ve 2015/7299 E-2016/2465 K sayılı ilamlarını değerlendirmesine ve kararına dayanak olarak göstermiştir.”

NE OLMUŞTU?

HDP Eskişehir İl Eş Başkanı Şükriye Ercan Gölpunar'ın alanda bulunan kitleye hitaben yaptığı konuşma nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak” ile suçlanmış ve da Eskişehir Emniyet Müdürlüğü tarafından gözaltına alınarak ifadesine başvurulmuştu.

İfade sırasında Gölpunar’a “Mazlum Doğan, Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya, Mahir Çayan isimli şahıslarla ilişki ve irtibatınız nedir?” gibi sorular da yöneltilmişti.