Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eskişehir İl Eş Başkanı Şükriye Ercan Gölpunar hakkında 20 Mart tarihinde gerçekleştirilen Newroz konuşması hakkında soruşturma başlatıldı. Eskişehir Orman Fidanlığı alanında  düzenlenen Newroz kutlamalarında, HDP Eskişehir İl Eş Başkanı Şükriye Ercan, hakkında  “Newroz, Mezopotamya ve Anadolu halklarının; ezilen, sömürülen halkların kanı, canı ve emekçilerin alın teriyle beslenen zalim Dehaklara dur dediği gündür. Spartaküs'ten, Rahşanlardan, Zekiyelerden, Mazlumlara, Denizlere, İbolara, Mahirlere, Kawalara özgürlük mücadelesi; faşizme ve sömürgeciliğe karşı direniş, ezilenlere bırakılan en büyük mirastır” konuşması nedeniyle "örgüt propagandası" yaptığı iddiası ile soruşturma başatıldı.

Hakkında başlatılan soruşturma kapsamında Eskişehir Emniyetinde ifadesi alınan Gölpunar'a ilginç sorular soruldu.

O soruların bazıları şöyle;

• “Spartaküs’ten, Giordano Bruno’ya, Rahşan ve Zekiyelerden Denizlere, İbolara, Mahirlere, çağdaş Kavalara özgürlük mücadelesi; faşizme ve sömürgeciliğe karşı direniş, ezilenlere bırakılan en büyük mirastır…” olarak bahsettiğiniz şahıslar kimlerdir?

• Mazlum Doğan, Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya, Mahir Çayan isimli şahıslarla İlişki ve irtibatınız nedir? sorusu soruldu.

Sorulara cevaben Gülpunar ifadesinde “Spartaküs’ten, Giordano Bruno’ya, Rahşan ve Zekiyelerden Denizlere, İbolara, Mahirlere” olarak geçen bölümünde kastettiği kişilere yönelik verdiği ifadede Mazlum Doğan için “Diyarbakır cezaevinde hak ihlallerine karşı başlattığı eylemde yaşamını yitirmiş devrimci kişiliktir”; Deniz Gezmiş İçin “Türkiye solu ve sosyalistlerinin devrimci lideri” İbrahim Kaypakkaya için “cezaevinde işkencelerle katledilen devrimci lider”; Mahir Çayan için “ Türkiye’de bulunan sol, sosyalist, devrimci, demokrat, işçi, köylü, sosyal demokratların tamamının benimsemiş olduğu devrimci bir liderdir” dediği  Polislerin ise kendisine “Mazlum Doğan, Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya ve Mahir Çayan”ı farklı örgütlerin kurucusudur.  Siz yapılan konuşmada “PKK/KCK, THKO, TKP/ML, TİKKO, THKP/C terör örgütlerinin propagandasını yaparak ölen terör örgütü mensuplarını sahiplendiniz” suçlamasında bulunulduğunu ifade etti.

Gölpunar’ın konuşmasında adı geçen, tüm şahıslara ilişkin “bu şahıslar kimlerdir” sorusu sorulmasına rağmen “Spartaküs, Giordano Bruno, Rahşan ve Zekiye” ifadeleri ile kastedilen kişilere ilişkin ifadede soru sorulmayışı üzerine ise polislerin kendisine adı geçen “Spartaküs, Giordano Bruno, Rahşan ve Zekiye ilişkin ise kurucusu ve bağlı oldukları bir örgüt bulunamadığı cevabını aldığını belirtti.

NE OLMUŞTU?

HDP Eskişehir İl Eş Başkanı Şükriye Ercan Gölpunar, 20 Mart günü kentte düzenlenen Newroz konuşmasında “terör örgütü propagandası” yaptığı gerekçesiyle dün gözaltına alınmış; Eskişehir TEM Şubede ifade verdikten sonra serbest bırakılmıştı. Gözaltı işlemi Güvenlik Şubede 12 Şubat “zamlar geri alınsın” eylemine yönelik ifade verdiği sırada gerçekleşmiş; Güvenlik Şubeden TEM Şubeye götürülmüştü.