Halkların Demokratik Partisi (HDP), pazartesi günü açıklayacağı "Demokrasi Tutum Belgesi" ile demokratikleşmeden yoksulluğa, Kürt sorununun çözümünden seçimlerdeki tutuma pek çok konu yer alacak. BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre, HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar tarafından açıklanacak belgede, HDP'nin seçim işbirliği ve seçimler sonrasında "parlamenter sisteme geçiş süreci"ne dair görüşleri de ilkeler halinde yer alacak. HDP Eş Başkanı Mithat Sancar'in bir süre önce söylediği gibi, "ortak aday" fikrine açık olunduğunun tutum belgesinde de yer alması bekleniyor. Belgede, "desteklenecek adayın olacak kişinin demokrasi, özgürlükler, hukukun üstünlüğü, parlamenter sistem, Kürt sorunu konusundaki yaklaşımlarının önemi"ne dikkat çekilmesi öngörülüyor.

DIŞARIDA TUTULMAKTAN RAHATSIZ

HDP'nin bir süredir muhalefet partilerinin "parlamenter sistem" konusunda sürdürdüğü ortak çalışmanın dışında olmaktan ve "görmezden gelme" rahatsız olduğu ifade ediliyor. Kulislere göre, HDP'nin "mevcut ittifaklara mecbur olmadığı" bir kez daha hatırlatılacak, ancak "demokrasi, özgürlükler, parlamenter sistem ve geçiş dönemi" gibi konularda müzakereler eaçık olunduğu vurgulanacak. Belge ile muhalefet partilerine yönelik, "Biz hiçbir ittifak içinde olmak istemiyoruz, bizim zaten demokrasi güçleri ile ittifak yapma gücümüz var. Ama sanki HDP müzakerelere kapalı bir tutum içindeymiş gibi gösterilerek, tartışmanın dışında bırakılmak isteniyor. Biz seçim süreci ve sonrasına dönük her türlü müzakereye açık olacağımızı söylüyoruz ve her türlü sorumluluğu almaya da hazırız" mesajı verilmesi bekleniyor.

2019 TAKTİĞİ DEVAM ETMEYEBİLİR

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, HDP'nin tutum belgesinde partinin 2019 yerel seçimlerinde izlediği "CHP adaylarını destekleme" ve "AKP-MHP'ye kaybettirme"  stratejisinin devam etmeyebileceği de kaydediliyor. "Nasılsa HDP seçmeni AKP'ye oy vermez, muhalefete mahkum" anlayışıyla hareket edilmesinden duyulan rahatsızlığa dikkat çekilirken, eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, "Hiç kimse HDP'nin oylarını çantada keklik zannedip şu veya bu ittifakın altına otomatikman ekleyip toplama yaparak sonuç elde edeceğini düşünmesin. HDP, bu koşullarda hiçbir seçim ittifakının içinde olmadığını ve olmayacağını açıklarken son derece ciddi bir pozisyon almaktadır" sözlerine atıfta bulunuluyor. HDP'nin tutum belgesinde "tüm demokrasi güçlerinin kazanacağı" bir seçim öncesi ve sonrası stratejisinin kurulması çağrısı yapılması bekleniyor.