Hamas siyasi liderliğinin Katar'dan ayrılmayı planlandığı iddialarının gündemde olduğu bir dönemde, Hamas'ın merkezini Türkiye'ye taşımayı düşündüğü ileri sürüldü. ABD merkezli The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Hamas'ın merkezini halihazırda bulunduğu Katar'dan başka bir ülkeye taşımayı değerlendirdiğini yazmıştı. Hamas'ın, bu kapsamda 2 ayrı ülke ile iletişimde olduğu belirtilmişti. İddiaya göre, bu ülkelerden biri de Umman'dı.

Söz konusu haberler, Gazze'de İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması için arabulucu rolünü üstlenen Katar'ın çekincelerini dile getirdiği bir süreçte kamuoyuna yansıdı. 

'TÜRKİYE İLE HAMAS ARASINDA GÖRÜŞMELER DÜZENLENİYOR'

Başka bir iddiada ise, Hamas'ın merkezini Türkiye'ye taşımayı planladığı belirtildi. Suudi televizyon kanalı El Şark'a konuşan Türk kaynaklar, 'Türkiye ile Hamas arasında, örgütün genel merkezinin Katar'dan Türkiye'ye taşınması konusunda görüşmelerin düzenlendiğini' dile getirdi. Batı basını da, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmesinin bu iddialar ışığında gerçekleştiğine işaret etti.

Hamas, 2011'de iç savaşın başlamasının ardından liderlik merkezini Suriye'den Katar'a taşımıştı.

'ARABULUCULUĞUMUZ İSTİSMAR EDİLİYOR'

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman El Sani, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ülkesinin İsrail ve Hamas arasındaki arabuluculuk rolünün 'istismar edildiği' gerekçesiyle yeniden değerlendireceğini açıklamıştı.

El Sani'nin bu açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar'a bir ziyaret düzenlemişti. 

HANİYE-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Türkiye'ye bir ziyarette bulunan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen Hamas lideri Haniye toplantıda, 'Gazze'de kalıcı ateşkes, İsrail'in Gazze Şeridi'nin tamamından çekilmesi, yerinden edilenlerin evlerine geri dönmesi, yeniden imar, ablukanın kaldırılması ve bir takas anlaşmasına varılması' yönündeki taleplerinde ısrarcı olduğunu Erdoğan'a ilettiklerini dile getirmişti.