Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) büro emekçisi ve yurttaş habercisi Sabri Kırdar, dokuz8 TV’nin yerel gündemleri kamuoyuna taşımayı hedefleyen "Gündem Yerel" programına konuk oldu.

Programda Antalya'nın sıcak gündem başlıklarını değerlendiren Kırdar, kentin siyasi ve toplumsal dinamiklerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Antalya'da 1 Mayıs kutlamalarının Cuma günü saat 14.00'te Aydın Kanza Parkı'nda toplanılarak Cumhuriyet Meydanı'na yapılacak yürüyüşle gerçekleştirileceği duyuruldu. Kırdar, kutlamaların son 3 yıldır olduğu gibi bu yıl da DİSK, KESK, Türk-İş ve Birleşik Kamu İş’in ortak çağrısıyla birleşik şekilde yapılacağını vurguladı. Akdeniz Üniversitesi gibi büyük bir öğrenci nüfusuna sahip olunmasına rağmen gençlik katılımının düşük seyrettiğini belirten Kırdar, turizm ve tarım işçilerinin ise güvencesiz ve mevsimlik çalışma koşulları sebebiyle alanlarda yeterince yer bulamadığını kaydetti. Yakın zamanda kentte çıkan bir yangında hayatını kaybeden 5 göçmen işçiyi hatırlatan Kırdar, güvencesiz çalıştırılan göçmenlerin durumunun 1 Mayıs’ın ana başlıklarından biri olacağını belirtti.

"HALKIN İRADESİNE KELEPÇE VURULDU"

9-20 Kasım 2026 tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek olan COP 31 İklim Zirvesi, programın bir diğer önemli başlığını oluşturdu. Zirveye 80 binden fazla delege ve devlet başkanının katılacağını ifade eden Kırdar, yerel yöneticilerin bu organizasyonu iklim odaklı bir yaklaşımdan ziyade bir "reklam ve turizm vitrini" olarak gördüğünü ifade etti. Antalya’nın doğasının taş ocakları, HES projeleri ve imar rantıyla tahrip edildiğine dikkat çeken Kırdar, "İçeride devlet başkanları iklimi konuşacak, dışarıda ise bu doğa yağması devam edecek. Bu durum oldukça ironik" ifadelerini kullandı. Kentteki yapılaşma baskısına örnek olarak Karaalioğlu Parkı’nın sit derecesinin düşürülmesini ve Antalya Müzesi’nin durumunu gösteren Kırdar, sivil toplumun "Antalya İklim Adaleti Forumu" ve "Halkların İklim Zirvesi" adı altında alternatif çalışmalar yürüttüğünü sözlerine ekledi.

Yerel yönetimlere yönelik operasyonların da konuşulduğu programda Kırdar, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in 1990’lı yıllardan sonra üst üste iki seçim kazanan ilk başkan olduğunu ancak tutuklanarak cezaevine gönderildiğini hatırlattı. Manavgat Belediye Başkanı’nın görevden alındığını, Aksu ve Serik belediye başkanlarının ise AKP’ye katıldığını ifade eden Kırdar, "İkna edemediklerini baskı ve yargı yoluyla almaya çalışıyorlar. Bu durum Antalya halkının iradesine vurulmuş bir kelepçedir" dedi. Kırdar, bu duruma yönelik toplumsal tepkinin 1 Mayıs alanlarında protestoya dönüşmesini beklediklerini belirterek tüm doğa savunucularını kutlamalara davet etti.