Haber: Ümit İşbakan

Ordu Ulubey ilçesinde tarım ve orman alanında açılmak istenen bentonit madenine hayır diyen halk Ordu Çevre Derneğiyle birlikte ÇED iptal davası açtı.

Dava açıldıktan sonra aile önünde basın açıklaması yapıldı. Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi davanın avukatı Haluk Türkmen, " Ulubey ilçesinde bentonit madeni isletmeciligine tepki gösteren 60 yöre insanıyla birlikte Ordu idare Mahkemesine davamızı açtık. Davanın lehimize olacağını umuyoruz." dedi.

"Mücadelemiz sürecek"

 Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertugrul Gazi Gönul de yaptığı açıklamada, "Ulkemiz her geçen gün maden şirketlerine parsel parsel satılarak talan edilmekte. Ordu’nun yüzde 72’si maden ruhsat alanı ilan edildi. Adeta Ordu halkının yaşama alanları yok edilmekte. Şehrimiz taş ocakları, HES, RES, altın, kurşun, bakır, çinko madenleri, bentonit maden şirketlerinin işgaline maruz kalmıştır.


 Ordu’nun geçim kaynağı olan fındık yok oluyor. Fındık bahçeleri yok edilip maden sahaları açılmakta. Ordu halkı maden şirketlerinin insafına bırakıldı. Daha üç gün önce Perşembe ilçemizin Soğukpınar mahallesinde altın, gümüş, bakır, kurşun madeni sahası için ÇED süreci başlatıldı. Görülüyor ki her gün maden şirketlerine parsel parsel satılmaktadır.


 Bugün burada açıklama yapıyoruz. Nedeni, Ulubey ilçemizde Yeni Sayaca ve Çatalli mahallelerinde açılmak istenen bentonit madene karşı Ordu Çevre Derneği ve Ulubey halkıyla birlikte ÇED iptal davası açmış olmamızdır.


 Bentonit madenine karşı olduğumuz için dava açmıyoruz. Dava açma nedenimiz maden sahasının yaşam alanlarının içinde olmasındadır. Tarım alanlarının yok olmasına, bizlere yaşam hakkı tanımamasına nedeniyle dava açıyoruz.


 Maden sahası özel mülkiyet, tarım ve orman alanlarının üçte birini kapsamaktadır. Erozyon etkisi yaratması, heyelanların olmasına neden olacağından, tozlanma nedeniyle de birçok hastalığa yakalanacağız. Sağlıklı bir ortamda yaşamayacağız.


 Maden sahasındaki özel mülkiyet alanı ve mülkiyet sahiplerinden izin alınmamıştır. Kurum görüşlerinde maden sahasının sakıncaları olacağı uyarıları dikkate alınmamıştır.
 Bu nedenlerden dolayı Ordu Çevre Derneği ve Ulubey ilçesindeki yurttaşlarımızla birlikte dava açmış bulunuyoruz.
 Devlet yurttaşlarının sağlıklı bir ortamda yaşamasını sağlaması gerekirken biz yurttaşlar olarak devletin yapması gereken görevi yapmaktayız. Davamızı kazanana kadar mücadelemiz sürecektir." dedi.

Toprağımızı savunacağız


Yeni Sayacadan olan Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz da, "Maden sahası içindeki Yeni Sayaca'da yaşıyorum. Bir yurttaş olarak mahallemize sahip çıkacağız. Bölgemiz fındık bahçesi ve ormanlık alan. Maden işletmeciliği zarar verecek. Hem hukuksal hem de fiili mücadelemizi vereceğiz. Mahallemizde siyasi farklılıklara rağmen birlikteliğimizi sürdüreceğiz ve kazanacağız. Bu saldırı kapitalist sistemin bir sonucu olduğunu da vurgulamak gerekir."dedi.