dokuz8HABER olarak haftanın önemli gelişmelerini derledik. Ekonomik kriz etkisini artırarak devam ederken, TÜİK tarafından işsizlik oranları aynı kaldı.

Esenyurt'ta Suriyelilere yönelik ırkçı saldırılar endişe yaratırken, Kazakistan'daki protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 164'e yükseldi.

İŞSİZLİK ORANLARI DEĞİŞMEDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayına ilişkin işgücü rakamlarını açıkladı. Kasım ayı işsizlik oranını açıklayan TÜİK, işsizliğin yüzde 11,2 seviyesinde gerçekleştiğini duyurdu.

Bir önceki ay mevsimsel düzeltilmiş verilerle işsizlik oranı yine yüzde 11,2 olarak açıklanmıştı.

ESENYURT'TA IRKÇI SALDIRI

İstanbul'un Esenyurt ilçesine bağlı Bağlarçeşme mahallesinde dün akşam bir grup ile Suriyeliler arasında kavga çıktı. Suriyelilerin işlettiği dükkanlara zarar verilirken, gerginliğin nedeni henüz belirlenemedi. Bazı kişiler “Burası Türkiye, Suriye değil” diye slogan atarak yürüyüş yaptı. 

Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine polis ve özel harekat ekipleri sevk edildi. Olay yeri inceleme ekipleri bölgede çalışma yaparken 7 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Valiliği, yaptığı açıklamada konuyla ilgili adli soruşturma başlatıldığını aktardı.

Öte yandan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ise konuya ilişkin, "Esenyurt’ta Filistinli bir kişiyle sigara isteme nedeniyle başlayan tartışma kolluk kuvvetlerimizin müdahalesi ile sona erdi. Sorumlular gözaltına alındı. Yabancı düşmanlığı üzerinden oy avcılığı yapmaya çalışan Ümit Özdağ ve benzerlerine yazıklar olsun!" açıklamasında bulundu.

"YENİ EKONOMİ PAKETİ" MECLİS'TE

Meclis yeni haftada, memur ve emekliye ek zammı da içeren kanun teklifini yasalaştırmak için mesai yapacak.

"Yeni ekonomi paketi" olarak da tanımlanan düzenlemeyle, kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde 1 Ocak-30 Haziran 2022 dönemi için uygulanacak artış oranı, yüzde 5'ten yüzde 7,5'e yükseltilecek.

En düşük emekli maaşı da 2 bin 500 liraya çıkartılacak.

Teklifte, doğalgazda kademeli fatura uygulaması da bulunuyor.

Buna göre, BOTAŞ tarafından bölgesel ve iklimsel koşullar dikkate alınarak il veya bölge bazında kademeli doğal gaz satış fiyatı uygulanabilecek.

Kanun teklifi ile ayrıca, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yüzde 25 olan devlet katkısı oranı yüzde 30'a çıkarılacak.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU GÖRÜŞÜLECEK

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, bugün AKP Ankara Milletvekili Emrullah İşler başkanlığında toplanacak. Komisyonda, öğretmenliği kariyer haline getiren 12 maddelik Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifi görüşülecek.

KAZAKİSTAN'DA PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR

Kazakistan’da akaryakıt zamlarına karşı yapılan protestolara şiddetle karşılık verilmesinin ardından bilanço artıyor.

Kazakistan Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı son verilere göre, olayların başladığı günden bu yana 103 kişi Almatı kentinde olmak üzere toplam 164 kişi hayatını kaybetti. 

Kazakistan makamları olaylarda 6 bine yakın kişinin gözaltına alındığını ve bunların önemli kısmının yabancı uyruklu olduğunu ileri sürmüş, hangi ülke vatandaşları olup olmadığına dair bilgi vermemişti.

SALGINDA HASTANEYE YATIŞ ORANLARINDA ARTIŞ

Sağlık Bakanlığı’nın 9 Ocak’a ilişkin koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 384 bin 49 testten 61 bin 727'si pozitif çıktı. Virüs nedeniyle 173 kişi daha hayatını kaybetti. İyileşen hasta sayısı 35 bin 163 olarak açıklandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Omicron kaynaklı vakaların artış merkezinde İstanbul var. Son üç hafta içinde, Türkiye genelinde hastaneye yatışlarda %6,2 artış oldu. Yoğun bakım ve entübasyonda belirgin düzeyde artış yok. Kayıplarımızın büyük kısmı, 60 yaş üzerindekilerle kronik hastalığı olanlar” açıklamasında bulundu.

KULÜP DİZİYLE VARLIK VERGİSİ VE 6-7 EYLÜL GÜNDEME TAŞINDI

Netflix’te yayınlanan “Kulüp” isimli dizi, ikinci sezonuyla seyirciyle buluştu. Varlık Vergisi‘nin Yahudiler üzerindeki yok edici etkisine ışık tutan Kulüp, ikinci sezonunda bu kez 6-7 Eylül olaylarını da işliyor.

ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla mesaj paylaşan meslek örgütleri, baskıya ve işsizliğe maruz bırakılan gazetecilere dikkat çekti. Türkiye Gazeteciler Sendikası, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü açıklamasında basın emekçilerinin sorunlarına değindi.

TGS, medya sektöründe işsizliğin yüzde 35’i geçtiği gazetecilerin haberleri nedeniyle sansüre uğradığı ve 34 gazetecinin cezaevlerinde tutulduğunu belirterek, "Sektörümüzde 10 Ocak bir mücadele günü sayılmalıdır" dedi.

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL yeni haftanın ilk gününe 13,80 civarında yatay başlarken, Euro/TL'de ise sınırlı bir düşüş hakim ve kur 15,65 seviyelerinde seyrediyor.

ŞENYAŞAR AİLESİ'NİN ADALET NÖBETİ SÜRÜYOR

Şenyaşar Ailesi'nin 9 Mart 2021'de Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti 308’inci gününde devam edecek.