dokuz8HABER olarak haftanın önemli gelişmelerini derledik. Dün başlayan Newroz kutlamaları bugün de devam edecek. Gezi davasında savcı mütalaasının ardından ilk duruşma bugün görülecek, Seçin Kanunu ise Meclis gündemine getirilecek.

GEZİ DAVASI'NIN 5. DURUŞMASI BUGÜN

Gezi Davası’nın 5’inci duruşması bugün saat 10.00'da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Savcı mütalaasının ardından görülecek olan ilk duruşma, karar duruşması olabilir. 

Çarşı ve Gezi dosyalarının ayrıldığı önceki duruşmada mütalaasını sunan savcı, iş insanı Osman Kavala ve mimar Mücella Yapıcı’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis ile Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’nin ise 15 yıldan 20 yıla dek hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etmişti. 

SEÇİM KANUNU TEKLİFİ GÖRÜŞÜLECEK

Seçim kanunu değişikliği teklifinin Meclis görüşmeleri başlıyor. 15 maddelik teklifin bu hafta Anayasa Komisyonu'nda ele alınması bekleniyor.

AK Parti ve MHP'nin birlikte hazırladığı teklifle seçim barajı yüzde 10'dan 7'ye düşürülüyor.

Milletvekili hesabı ve dağılımı partinin o seçim çevresindeki aldığı o sayısına göre yapılacak.

Seçime girmek için Meclis'te grup kurmak tek başına yeterli olmayacak.

NEWROZ KUTLANIYOR

Newroz dün, Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) öncülüğünde “Şimdi kazanma zamanı” sloganıyla İstanbul’da Nevroz kutlandı. Yenikapı Meydanı’nda düzenlenen kutlamaya HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve binlerce kişi katıldı.

İstanbul Valiliği kutlamalar sırasında 84 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Bugün de Diyarbakır’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Nevroz etkinliği düzenleyecek.

EMEKLİ AMİRALLERE AÇILAN DAVANIN İLK DURUŞMASI GÖRÜLECEK

4 Nisan 2021 tarihinde internet üzerinden bir açıklama yayımlayan 103 emekli amiral hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun 316. maddesi uyarınca 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması bugün Ankara’da görülecek.

BOĞAZİÇİLİ ÖĞRENCİLER HAKİM KARŞISINDA

Boğaziçi Üniversitesi protestoları sırasında 4 Ekim 2021’de rektör Prof. Dr. Naci İnci’yi protesto eden öğrencilerden Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök’ün yargılandığı dava bugün görülecek. 

CHP VE AKP MYK TOPLANIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına katılacak. 

AKP MYK da bugün bugün AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. Toplantıda, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve Ankara’nın yürüttüğü diplomasi trafiği ele alınacak.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI 26. GÜNÜNDE

Rusya ve Ukrayna savaşında 26. güne girildi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta ateşkes sağlanması için başlatılan müzakerelerin bugün çevrim içi devam edeceğini bildirdi.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Putin ile olası görüşmesine ilişkin konuştu. Müzakereler olmadan savaşı bitiremeyeceklerini söyleyen Zelenskiy, “Savaşı bitirmek için yüzde bir şans varsa bile bu şansı kullanmalıyız” dedi. Zelenskiy, müzakerelerin başarısız olmasının ise “Üçüncü Dünya Savaşı anlamına geleceğini” savundu.