Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastıyla ilgili hakkında yakalama kararı çıkartılan emekli albay Mustafa Levent Göktaş', Bulgaristan'ın Svilengrad şehrinde yakalandı.

“GÖKTAŞ, ULUSLARARASI KORUMAYA TABİ OLDUĞUNU BELİRTTİ”

Göktaş’ın avukatı İvan İvanov, "Levent Göktaş, tutuklanmasının hemen ardından 23.08.2022 tarihli sorgulama protokolünde belgelenen uluslararası korumaya tabi olduğunu belirtti. Göktaş, Devlet Mülteciler Dairesi Başkanına koruma, Bulgaristan cumhurbaşkanına da sığınma talebinde bulundu. Levent Göktaş'ın bu talepleri, Türkiye Cumhuriyeti yakalama kararı çıkartmadan önce 26.08.22. ve 29.08.22 tarihlerinde gerçekleştirildi. "

“BULGARİSTAN’A KAÇAK GİRİŞTEN DAVA AÇILDI”

Hakkında 40 gün gözaltı süresi kararı verilen Göktaş'la ilgili açıklamalarına devam eden İvanov, "Göktaş hakkında Bulgaristan'da, kaçak girişten dava açılmış olup, bu davanın çözülmesi gerekiyor. Şunu söylemek gerekir ki kişi, koruma talebiyle ülkeye girdiğinde cezaya tabi değildir. Ancak mahkeme aksi yönde de karar verebilir" diye konuştu.

Halk TV’den  Berrak Güngör’e konuşan İvanov, "Bu süre, Bulgar İade Yasasında ve Avrupa Tutuklama Emri'nde tanımlanmıştır. Talepte bulunan ülkenin 40 güne kadar iade talebini hazırlayıp sunabilmesi için" dedi.

“ÖLDÜRMEK İÇİN HİÇBİR NEDENİ YOKTU”

Hablemitoğlu suikastıyla ilgili açıklamalarına devam eden avukat İvanov, müvekkili Göktaş'a yönelik suçlamanın ‘ FETÖ ile işbirliği yaptığı’ ve bu nedenle söz konusu cinayete karıştığı yönünde olduğunun altını çizerek. "Öldürülen Hablemitoğlu'nu tanımıyordu ve onu öldürmek için hiçbir nedeni yoktu" dedi.

Müvekkilinin ‘FETÖ’ ile hiçbir ilgisi bulunmadığını belirten Göktaş'ın avukatı, "Göktaş bunların tam aksine, Gülen örgütü mensupları tarafından askeri personel, avukatlar, hakimler, öğretmenler, profesörler ve diğerleri de dahil olmak üzere önde gelen kamu görevlileri ve aydınlara karşı yapılan bir kurgu olan Ergenekon davasında sanıklardan biriydi. Beraatından önce de 5 buçuk yıl hapis yattı" ifadelerini kullandı.

Göktaş hakkındaki suçlamaların "düzmece" olduğunu ifade eden İvanov, şöyle konuştu: "Herhangi bir siyasi veya suç örgütünün üyesi değil. Hükümeti devirmek için ne o zaman ne de sonrasında çalışmadı. Göktaş, başarılı bir hukuk pratiğine sahip bir avukat olarak tekrar çalıştı. Şu anda tamamen siyasi güdümlü, düzmece bir suçlamayla yeniden hedef alınıyor ve işlemediği bir suçla siyasi baskıya maruz kalacağından korkuyor. Türkiye'nin iade talepleri siyasi gerekçelerle imkansız."

Göktaş'ın Türkiye'de davasının bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından adil bir şekilde görülemeyeceğini düşündüğünü kaydeden İvanov, "Tutuklanmasının ardından Türkiye'de insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye maruz kalacağından, hayatının ve sağlığının tehdit edileceğinden korkmakta" ifadelerini kullandı.

Öte yandan İvanov, Göktaş'ın erken iadesine karar verilmesi durumunda Bulgaristan'ın Göktaş'a manevi tazminat ödemesine hükmedilebileceğini ifade etti. Avukat, aranan kişinin sığınma ve koruma prosedürünü geçmeden talepte bulunan devlete teslim edilmesinin 2011 yılı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlükler Sözleşmesi'nin 3. maddesine aykırı olduğunu belirtti.