Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Pahalılığa karşı piyasayı balanse etme” görevi verdiği Tarım Kredi Kooperatifi (TKK) marketlerinde ürünlere fahiş zam geldi. TK Market’te 2021 yılında 134,30 TL’ye alınabilen 12 kalem ürünün toplam fiyatı, rekor zamların ardından 2022 yılında 487,50 TL’ye kadar çıktı.

CHP Milletvekili Burhanettin Bulut’un Tarım Kredi Kooperatifi marketlerindeki ürünlere yönelik araştırması, “Yerli, milli ve ucuz” olarak lanse edilen TK Marketlerleri’ndeki dramatik tabloyu ortaya koydu. TÜİK’in yüzde 84,39’luk enflasyon açıklamasına karşın TK mağazalarındaki 12 kalem üründe bir senede yaşanan fiyat artışının yüzde 263 olduğunu belirten Bulut, “TKK’de zam gelmeyen tek bir ürün var o da 25 kuruşluk market poşeti” dedi.

Akaryakıttan elektriğe, gübreden tohuma birçok kalemdeki zamların iğneden ipliğe bütün temel gıda maddelerine yansıdığını kaydeden Bulut, Tarım Kredi Kooperatifi mağazalarındaki fiyat artışlarına yönelik şunları söyledi:

“Türkiye’de 5 bin 500 TL olan asgari ücret, fahiş zamlar karşısında eridi. Zamlar karşısında vatandaşın alım gücü kalmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Fiyatlar gayet uygun’ dediği Tarım Kredi Kooperatifi mağazalarında geçtiğimiz yıl 134,30 TL’ye alınabilen 12 kalem ürün bu yıl 487,50 TL’ye alınabiliyor. TÜİK’in rakamlarına göre enflasyon yüzde 84,39 ama Tarım Kredi Kooperatifi mağazalarında bir sene içerisinde oluşan fark yüzde 263” dedi.

MARKETLER GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİ

Faiz sebep, enflasyon sonuç safsatası ve düşük TL, yüksek kur politikası tüm ürünlerin üretim maliyetlerini artırdığını belirten Bulut, "Çarşı pazar ateş pahası, kirasını, faturalarını ödemekte zorlanan, ayın sonunu getiremeyen vatandaş en temel gıda ürünlerini bile alamıyor. AKP iktidarı marketlerdeki fahiş fiyatların bizzat sorumlusudur. Ancak, iktidar, cambaza bak misali, zincir marketleri hedef göstererek, günah keçisi ilan ederek sorumluluktan kaçıyor” şeklinde konuştu.

6 AYDA 16 MİLYON TL'LİK KÂR

Tarım Kredi Marketçilik, Ocak-Haziran döneminde rekor kâr elde etti. 2021 yılında 249 milyon TL zararı bulunan şirket, 2022’nin ilk yarısında 16 milyon 611 bin 4767 TL kâr etti. Yönetim kurulu üyeleri ile üst düzey yöneticileri 1 milyon 276 bin 494 TL’lik menfaat sağladı.