ANKARA (AA) - Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ve Japon mevkidaşı Hayaşi Yoşimasa, Tokyo hükümetinin Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nin radyoaktif özellikli atık sularının okyanusa salınması planı ve Kuzey Kore'nin "nükleer silah ve füze kışkırtmalarıyla" mücadele yollarını istişare etti.

Yonhap'ın haberine göre, Park ve Hayaşi, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da devam eden Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda bir araya geldi.

Hayaşi ile Japonya'nın Fukuşima'daki radyoaktif özellikli atık su tahliye planı ve Pyongyang'ın Kore Yarımadası'ndaki artan nükleer silah ve füze faaliyetlerini konuşan Park, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'un atık suyun tahliye planına ilişkin "sürecin planlandığı gibi yürütülüp yürütülmediğini kontrol etmek için bilgilerin anlık paylaşılması" isteğinin altını çizdi.

Kuzey Kore'nin "nükleer silah ve füze kışkırtmalarıyla" mücadele yollarını istişare eden iki bakan, ayrıca Pyongyang'ın son kıtalararası balistik füze denemesini de kınadı.

- Kuzey, balistik füze denemesi yapmıştı

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, Kuzey'in, başkent Pyongyang yakınlarından yerel saatle 10.00 sularında Japon Denizi yönüne "uzun menzilli balistik füze" fırlattığı kaydedilmişti.

Japonya Savunma Bakanlığı da füzenin kuzeydeki Hokkaido Adası'nın 250 kilometre açıklarına ve Japon münhasır ekonomik bölgesi dışına düştüğünü duyurmuştu.

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), ülkenin lideri Kim Jong-un'un yeni tip katı yakıtlı kıtalararası balistik füze (ICBM) "Hwasong-18"inin deneme fırlatmasını izlediğini bildirmişti.

- ASEAN’a bu yıl Endonezya ev sahipliği yapıyor

Bu yıl 56’ncısı düzenlenen ASEAN toplantısı dış işleri bakanları düzeyinde, Endonezya’nın başkenti Cakarta’da 11-14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşiyor.

Bangkok'ta 1967'de kurulan ve Vietnam, Tayland, Singapur, Filipinler, Myanmar, Malezya, Laos, Endonezya, Kamboçya ve Brunei'yi bir araya getiren ASEAN, hükümetler arası işbirliği ve ekonomi diplomasisini hedefliyor.

​​​​​​​ASEAN, mayısta Doğu Timor'un 11. üye olarak birliğe katılımına ilişkin yol haritasını onaylamıştı.​​​​​​​