ABD'nin başkenti Washington'a resmi ziyaret gerçekleştiren Yoon, ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray'daki görüşmelerinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında konuştu.

Biden ile "genişletilmiş nükleer caydırıcılık" konusunu ele aldıklarını belirten Yoon, Kore Yarımadası'nda sürdürülebilir barışın "kendiliğinden" oluşmadığı görüşünü dile getirdi.

Yoon, iki ülkenin işbirliği yaptığı genişletilmiş nükleer caydırıcılık sayesinde barışın, "karşı tarafın iyi niyetine dayalı sahte bir şekilde değil, güç yoluyla üstünlük sağlayarak" elde edilebileceğini savundu.

Bugün duyurdukları, iki ülke arasında imzalanan Washington Deklarasyonu'nda Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine karşı birlikte hareket etmek için Nükleer Danışma Grubu'nun (NCG) kurulacağını ifade eden Yoon, bu sayede belli aralıklarla ABD ile stratejik konularda bilgi paylaşımı yapacaklarını aktardı.

Öte yandan, ABD'nin askeri ekipmanlarını Kore Yarımadası'na sürekli ve rutin şekilde konuşlandıracağını kaydeden Yoon, "Başkan Biden ve ben, tarihi ve somut anlaşmamıza dayalı olarak iki ülke arasındaki genişletilmiş (nükleer) caydırıcılığı güçlendirmek için işbirliği yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Yoon, Kuzey Kore'nin olası bir nükleer saldırısı durumunda, ABD nükleer silahlarının kullanımı dahil, iki ülkenin buna süratle, çok kuvvetli ve kararlı bir şekilde karşılık vereceklerini söyledi.

- Pentagon'dan sızdırılan belgeler

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) sızdırılan belgelerde Güney Koreli üst düzey yetkililerinin dinlendiğine ilişkin bir soru üzerine Yoon, bu konuda ABD ile gerekli iletişimi kurduklarını ve ilgili bilgileri paylaştıklarını belirtti.

Yoon, belgelerle ilgili ABD'de yürütülen soruşturmanın devam ettiğine işaret ederek, bu soruşturmanın sonuçlarını beklemek için zamana ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

Hint-Pasifik'teki istikrar ve Ukrayna'ya verilen destek konusunda da işbirliklerini devam ettirmeyi kararlaştırdıklarını söyleyen Yoon, ABD ile ekonomi, teknoloji, eğitim, siber güvenlik ve uzay gibi alanlarda da işbirliklerini geliştirecek adımlar attıklarını kaydetti. (AA)